Aslında pek çok alternatif olmasına rağmen okuduğumuz kitapları kitaplığımıza rasgele yerleştiririz genellikle. Tam da şu an kitaplığınıza baktığınızı hisseder gibiyiz. Eğer sıralama yapamayacak kadar az kitabınız varsa, yazının devamını okumanıza gerek yok, öncelikte gidip biraz daha kitap almanızı tavsiye ederiz.
İşte kitapları düzenleme sanatı:
En küçükten en büyüğe sıralama yapılan kitaplar görsel olarak güzel görülebilir. Hatta en ince kitaptan en kalınına gibi sırala kriterleri de kullanılabilir. Ancak bu yöntemde aradığınız kitabı kolayca bulmanız pek mümkün olmayabilir. Kitaplara boy sıralaması yapmak; görünüş olarak iyi görünse de işlevsellik söz konusu olduğunda sınıfta kalan bir yöntem diyebiliriz.
Bu tam bir kütüphane sıralaması olup kitapların arkasına sıra numarası da yapıştırabilirsiniz. Kitapların adına ya da yazarların adına göre de sıralama yapabilirsiniz. Alfabetik sıralama, uzun yıllardır kullanılan ve geniş kütüphaneye sahip olanların sık tercih ettikleri bir yöntemdir.
Farklı türlerde kitap okuyorsanız, sıralama yaparken en sevdiğiniz türü başa alabilirsiniz. Bu şekilde kitaplarınızı kategoriye ayırmanız kolay olacak ve aradığınız kitabı bulma süreniz kısalacaktır.
Kırmızı, sarı ve yeşil gibi bir sıralama yapmanız mümkün. Bu ev dekorasyonunuz için müthiş olabilir ancak aradığınız kitabı kolay bulmak için rengini aklınızda tutmak zorunda kalabilirsiniz.
Okumadığınız kitaplar yatay dursun, okuduğunuz zaman ise kitabı dik olarak çevirin. Bu kütüphanenize hareket katacaktır ve ne kadar kitap okuduğunuz konusunda size bilgi verecektir.
Kuralsızlığın kuralı, keşmekeş sıralaması ya da rastgele serpilmiş kitaplar sizin karakterinizi yansıtacak. Ancak rastgele sıralamada neyi nereye koyduğunuzu bilmeniz gerekiyor. Bu, odanızın dağınıklık içinde bir düzeninin olması gibi bir şey. Tarzınız buysa aradığınızı kolay bulabilirsiniz ancak kütüphanenizi inceleyen diğer kişiler için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz