Kitap yazarken kullanılacak görselleri iyi seçmeniz gerek. Kapakta kullanacağınız görselden tutun da illüstrasyon, fotoğraf ve çizimler için tasarımcınız yoksa ve bu işi kendiniz yapacaksanız bu yazımızı dikkatli bir şekilde okumanızı tavsiye ederiz.
Seçtiğiniz görselleri yüksek çözünürlükte seçmeniz ve boyutlandırırken deforme etmemeniz çok önemli. Ayrıca renkli bir kitap basacaksanız, renk ayrımı yapmanız gerekmekte, bunu yapabileceğiniz programlar tabii ki var ama en güzeli ücretsiz ve lisans hakkı olmayan fotoğrafları seçerken, parlak renkli fotoğrafları kullanmanız olacaktır.
Pixabay: Telif hakkı olmayan resim ve videoları paylaşan etkileşimli bir topluluk sitesi olan Pixabay üzerinde, ticari amaç gütmeden Pixabay lisansı ile paylaşılan fotoğraflar, üyelerin beğenisine sunuluyor. Üyelik tamamen ücretsiz. İstediğiniz fotoğrafı arama kısmına yazıp, çıkan sonuçlar arasından herhangi bir fotoğrafı sağ kısımda bulunan indir kısmından, çeşitli boyutlarından size uygun olanı seçerek bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Flickr: Harika bir veri tabanının yanı sıra, size de fotoğraf yükleme, düzenleme, arkadaşlarınızı ekleme ve paylaşma olanağı sağlayan bir platform olan Flicr, başlangıçta sizden bir Yahoo maili oluşturarak kayıt olmanızı istiyor. Flickr’dan fotoğraf indirirken dikkat etmeniz gereken şey, fotoğrafın lisansı kime aitse onu paylaşırken kaynak göstermek olacaktır. Blog yazılarınızda ve hatta sunumlarınızda fotoğrafın üzerine kişinin/kurumun ismini yazmanız yeterli olacaktır. Bilmeniz gereken bir diğer şey ise, Flickr’da bütün fotoğrafların indirmeye uygun olmadığıdır. İndirilebilir fotoğrafları arama yaptıktan sonra üstte çıkan Licence kısmından Creative Common’u seçerek görebilirsiniz.
Pexels: Arama kısmında popüler aramalar da karşınıza çıkıyor, ayrıca aşağı doğru anasayfayı çektikçe İnstagram keşfet gibi çeşitli fotoğraflar (GIF’ler dahil) karşınıza çıkıyor. Pexels’daki tüm fotoğraflar ve videolar ücretsiz olarak indirilip kullanılabilir. Sitenin Türkçe dil desteği var.
Picography: Picography, profesyonel fotoğrafçılar tarafından sunulan rastgele çekimlerin yer aldığı bir stok fotoğraf galerisi. Herhangi bir konuda site içi arama yapamazsınız, ancak mükemmel fotoğraflar bulabilirsiniz. Sadece biraz gezinmelisiniz…
StockSnap: Yeni kurulan bir stok görsel sitelerinden biri kendisi. Ticari kullanım da dahil olmak üzere aklınıza gelebilecek hemen hemen her kullanım için güzel, yüksek kaliteli stok fotoğrafları ücretsiz olarak sunuyor. Tüm görseller ve üye olmak da ücretsiz. Ancak sitede çok fazla reklam verilen fotoğraflar da var. O yüzden ‘sponsorlu’ yazan fotoğraflardan uzak durun.
Picjumbo : Birçok stok fotoğraf sitesinden farklı olarak güzel bir sınıflandırma yapmış olan Picjumbo’nun veri tabanı da oldukça geniş. Sağ üst köşedeki arama barından anahtar kelimeleri girip farklı seçenekler arasından istediğinizi seçebilir ve kolaylıkla indirebilirsiniz.
Unplash: Yukarıdaki iki siteden farkı site sayfasında yer alan kategoriler sekmesinin daha geniş yelpazede olması diyebilirim. Siteye üye olmak ve fotoğrafları indirmek tabi ki ücretsiz.
Gratisography: Daha eğlenceli ve değişik türden fotoğrafların yer aldığı bir site. Fakat resim sayısı o kadar fazla değil ama fotoğrafları ücretsiz indirebilirsiniz.
Little Visuals: Genellikle doğa ve manzara resimlerinin yer aldığı bir site ve yüklenen fotoğrafların çoğu yüksek kalitede üyelere sunuluyor. 3 milyondan fazla üyeye ve 15 milyondan fazla görüntülemeye sahip olduğunu söyleyen site ücretsiz, yüksek çözünürlüklü görüntüler ticari kullanım dahil olmak üzere ücretsiz olarak kullanabiliyor. Bu yazıyı hazırladığımda üye alımı kapatılmıştı. Site e–mail aboneliği ile her hafta abone olanlara 7 adet yüksek kalitede fotoğraf gönderiyor.
Superfamous: Özellikle doğa ve manzara fotoğraflarına web sitesinde, blogunda sıklıkla ihtiyaç duyanlar için Superfamous harika bir site diyebilirim. Seçtiğiniz yüksek çözünürlüklü fotoğrafları indirmek için tıklayıp Flickr üzerinden kolaylıkla indirebiliyorsunuz.