William Shakespeare hakkında bilinenler ne kadar doğru bunu söylemek çok güç. Hatta William Shakespeare isminin bir takma isim olduğu söylentileri bile mevcut. Yine de çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgiler ışığında William Shakespeare’in kim olduğundan bahsedecek olursak, William Shakespeare 23 Nisan 1564 yılında doğmuştur. Babası tüccar John, annesi ise soylu ve varlıklı bir aileden gelen Mary Arden’dir. Shakespeare ailesinin sekiz çocuğu olmuştur ve William bu sekiz çocuktan üçüncü olarak dünyaya gelmiştir. Ayrıca yaşayan en büyük çocuk da William Shakespeare’dır.
William Shakespeare Strarford-Upon-Avon’da yer alan evde dünyaya gelmiştir. King’s New School’da ilköğretimini gören William, Latince yoğunluklu bir eğitim görmüştür. 18 yaşındayken 26 yaşında olan Anne Hathaway ile evlenerek 1583’te ismi Susanna olan bir kız çocukları olmuştur. İki yıl sonra ikizleri olan Hamnet ve Judith dünyaya gelmiştir ancak 11 yaşındayken Hamnet belirlenemeyen bir nedenden dolayı hayatını kaybetmiştir.
William Shakespeare yılda ortalama iki oyun yazmakta ve yazdığı oyunlarda da kısa roller almaktaydı. 1594 yılında Chamberlain Topluluğu’nun önemli oyuncularından biri olmuştu. Oyunları da bir yandan yayımlanmaya başlayan William Shakespeare’ın Kraliçe I. Elizabeth döneminin sonlarına doğru oldukça varlıklı olduğu bilinmektedir. Hatta 1599’da Londra’da yaptırılan Globe Tiyatro’sunun da hissedarı olduğu biliniyor.
William Shakespeare yazarlık hayatına komedyalarla başladı ve yine son eserlerini komedyalar ile verdi. Shakespeare’ın oyunlarında kendinden önceki yazarların etkisi çokça görülmektedir. Eserlerinden 17’si yaşarken ve geri kalanı, 1623 yılında iki oyuncu arkadaşı tarafından yayımlanmıştır. William Shakespeare hem kendi dönemine hem de o zamandan günümüze kadar olan süreye damga vurmuş bir yazardır. Ve eserleri gelecek kuşaklara da aynı beğeni ile aktarılacaktır.
William Shakespeare ‘Dünyanın en seçkin oyun yazarı’ unvanını alan ve bu unvanın altında asla ezilmeyen gelmiş geçmiş en büyük yazarlardan biridir. William Shakespeare’nin unvanları arasında ‘İngiltere’nin ulusal şairi’ ve ‘Avon’un ozanı’ yer almaktadır. Trajedi, komedi, tarihsel oyun ve şiir türlerinde eserler vermiştir. Günümüze ulaşan eserlerine bakıldığında, diğer yazarlarla ortak yazdıkları da dahil, 38 oyun, 154 sone, 2 uzun öykü ve kaynağı belli olmayan birkaç şiir vardır. Shakespera’nin oyunları bütün dillere çevrilerek yüzyıllardır sahnelerde oynanmıştır.
William Shakespeare’in oyunlarının tarihsel kronolojisi bilinmemekle birlikte, hayatına sığdırdığı 38 oyun, 154 sone ve 2 uzun öykü şiiri, 1590 yılından 1613 yılına kadar yazdığı bilinmektedir.
Coriolanus
Troilos ile Kressida ve Atinalı Timon
Perikles
İki Soylu Akraba ve Kış Masalı
Kral John
VIII. Henry
William Shakespeare’in bunların dışında çeşitli şiirleri ve soneleri de bulunmaktadır. Veba salgınının 1593-1594 yılları arasında tiyatrolar kapatıldığında, Venüs ve Lucrece’nin Tecavüzü adında iki öykü şiir yayımlamıştır.
Romeo Juliet: William Shakespeare denildiği zaman akla gelen ilk eser desek yanlış bir cümle kurmuş olmayız. Shakespeare, Romeus ve Juliet’in Trajik Öyküsü isimli şiirden ilham alarak Romeo ve Julieti yazmıştır. İki genç arasındaki büyük aşkı konu alan Romeo ve Juiliet oyunu sinema, opera ve baleye çok kez uyarlanarak seyirci ile buluşmuştur. Verona’da Montegue ve Capulet aileleri arasında yıllardır süren kavga, iki ailenin gençlerinin birbirine aşık olmasını engelleyememiştir.
Romeo, Montegue ailesindendir ve Capulet ailesinin düzenlediği maskeli baloya gizlice katılır. Aslında Romeo o gece Capulet ailesinden olan Rosaline’ye olan ilgisinden dolayı balodadır ancak baloya gittiğinde on üç yaşında olan Juliet’i gördüğü zaman her şeyi unutur. Juliet’te Romeo’nun ona olan ilgisine karşılık verir ve o çok ünlü balkon sahnesi baloda gerçekleşir. Artık her gece Romeo, Juliet’in yanına gelmektedir ve rahibinde yardımıyla gizlice evlenirler.
Romeo, Capulet ailesinden olan Tybalt’ı öldürdüğü için sürgün edilmiştir. Bu sürgünün üzerine Juliet başka biriyle evlendirilmek istenir. Juliet rahibin de yardımıyla kendisini 40 saat ölü gösterecek olan bir iksir içer. Rahip bu durumu anlatan mektubu Romeo’ya gönderir ancak, Romeo mektubu okuyamayıp Juliet’in gerçekten öldüğünü düşünür. Romeo, Juliet’in mezarının başına gelir ve kendisini zehirler. Romeo’nun öldüğünü gören Juliet’te Romeo’nun hançerini alarak kendi hayatına son verir. Romeo ve Juliet dünya klasikleri arasında yer alan ve nesilden nesile aktarılan bir oyundur.
Hamlet: Yine Shakespeare denildiğinde akla gelen oyunlardan biri olan Hamlet’in en dikkat çekici cümlesi ‘Olmak ya da olmamak! İşte bütün mesele bu!’dur. Hamlet 1599 ve 1601 yılları arasında yazılmıştır. Konu Danimarka’da geçmektedir. Prens Hamlet’in amcası, babasını öldürmüş ve Hamlet’in annesiyle evlenerek tahta geçmiştir. Hamlet amcası Claudius’tan yaptıklarının intikamını almak istemektedir ancak oyun boyunca amcasını öldüremez. Oyunun sonunda ise annesi, kendi ve amcası ölmektedir. Hamlet nefret, keder, ihanet ve ahlaksızlık konularını işler. William Shakespeare’in en uzun oyunudur.
Kral Lear: Bir diğer ünlü oyun olan Kral Lear’ın 1605 yılında yazdıldığı tahmin edilmektedir. William Shakespeare bu oyunu halk masalı olan Kral Leir’den etkilenerek yazmıştır. Bu eser iki farklı şekilde yazılmıştır, ikisi de özgün olarak değerlendirilir. Kral Lear hem gururlu hem de bencil bir kraldır. Üç kızı bulunmaktadır. Kızlarından en küçük olanı Kral Lear’a onu sevdiğini söylememektedir. Bunu hazmedemeyen kral küçük kızı Cordelia’yı sürgüne gönderir. Kral servetini diğer iki kızı arasında bölüştürür. Ancak Kral Lear’ın iki kızı kötü kalplidir ve babalarını sokağa atarlar. Bunu duyan Cordelia babasını kurtarmak için geri döner ancak döndüğünde öldürülür. Kral Lear kızının ölü bedenine sarılarak son nefesini verir.
Bir Yaz Gecesi Rüyası: 1594-1595 yıllarında ilk kez sahnelendiği düşünülen oyunun konusu aşk ve evliliktir. Oldukça karışık bir aşk üçgeninden bahsedilen oyunun konusu kısaca şöyledir; Demetrius ve Lysander Hermia’yı seven iki erkektir. Hermia’da Lysander’ı sevmektedir ancak Hermia’nın babası kızını Demetrius’la evlendirmek ister. Bunun üzerine Hermia ve Lysander kaçmaya hazırlanırlar. Lysander planını Helena’ya anlatır. Helena’da Demetrius’a aşıktır ve Hermia ve Lysander’ın planını Demetrius’a anlatır. Demetrius Hermia ve Lysander’ın peşindedir, Helena da Demetrius’un. Demetrius, Helenanın aşkına karşılık vermez. En sonunda hepsi birlikte bir peri sarayına ulaşırlar ve içtikleri aşk iksiri ile işler iyice birbirine karışır. Oyunun en sonunda, yaşananların hepsinin bir rüya olduğu anonsu verilir.
Venedik Taciri: Shylock yahudi bir tefecidir ve gemileri açık denizde olup maddi sıkıntı çeken soylu Antonio ondan borç almak zorunda kalır. İkisi arasında yapılan anlaşmaya göre Antonio eğer senedi zamanında ödeyemezse, Antonio’nun vücudunun herhangi bir bölgesinden Shylock 450 gr parça kesebilecektir. Sonunda Antonio’nun gemileri batar ve Antonio borcunu ödeyemez. Duruşma yapılır ve Antonio arkadaşının sevgilisi sayesinde Shylock’tan kurtulur. Shylock, daha sonra bir hristiyanın canına kast ettiği için tüm mallarına el konulur ve hayatı Antonio’un ellerine bırakılır. Antonio’da Shylock’un hristiyan olması karşılığında onu affeder.
Macbeth: Hamlet, William Shakespeare’ın en uzun oyunuyken, Macbeth’te en kısa trajedisidir. Macbeth Glamis Baronudur. Macbeth ve Banquo’un karşısına üç cadı çıkar. Macbet, Glamis Baronu, Cawdor Baronu ve bir sonraki kral olarak selamlanır. Banquo’da bir kraliyet hanedanına babalık edecektir. Bu kehanetler üzerine Macbeth hırsına yenik düşer ve karısınında teşvikiyle evlerine konuk olarak gelecek olan Kral Duncan’ı öldürür. Macbeth, kraliyet hanedanına babalık yapacağını düşündüğü Banquo’yu da tehlikeli gördüğü için öldürür. Daha birçok kişiyi öldüren Macbeth en sonunda tahtın gerçek sahibi olan Kral Duncan’ın oğlu Malcolm tarafından öldürülür. Matbech’in filmi de çekilmiştir ve en iyi savaş filmleri arasında yerini alır.
Othello
Bir Yaz Gecesi Rüyası
Yanlışlıklar Komedyası
Veronalı İki Centilmen
Kış Masalı
On İkinci Gece
Venedik Taciri
Othello
Kuru Gürültü
Antonius ve Kleopatra
Hırçın Kız
Shakespeare eserlerinde, sınıf farklılıkları, aşk, ihanet, evlilik, mitoloji, kraliyet hanedanı, düşmanlık, evli kadınların sadakatsizliği, intihar, intikam, cinayet, zenginlik ve asalet gibi konulara yer vermektedir. Aslına bakarsanız hayatın tam içinde olan bu konulara Shakespeare eserlerinde ışık tutmuştur. Yüzyıllar öncede, günümüzde de kişilerin değişip, konuların değişmediğini bize en güzel anlatan eserler William Shakespeare’in kaleminden çıkmıştır.
Beğendiğiniz bedenlere, hayalinizdeki ruhları koyup, aşk sanıyorsunuz.
Bazı yıkılışlar, daha parlak kalkışların teşvikçisidir.
İnsanlar göründükleri gibi olmamalılar. Eğer değillerse hiç görünmesinler daha iyi.
Kendimi her zaman mutlu hissederim. Neden biliyor musunuz? Çünkü kimseden bir şey ummam. Beklentiler daima yaralar.
Aslında hiçbir şey iyi veya kötü değildir. Her şey bizim onlar hakkında düşündüğümüze bağlıdır.
Herkesi sev, birkaçına güven, hiçbirine yanlış yapma.
Ne olduğumuzu biliriz. Ne olacağımızı değil.
Herkesi dinleyin, azıyla konuşun.
Cennet sevgisi, cennetlik yapar.