Mark Fisher Kimdir?
Mark Fisher 11 Temmuz 1968 yılında Leicester İngiltere’de dünyaya gelmiştir. 13 Ocak 2017 yılında 48 yaşındayken Felixstowe İngiltere’de intihar ederek hayata gözlerini yummuştur.
Yazar blog yazılarında K-punk takma adını kullanmıştır. Müzik eleştirmeni, öğretmen, yazar ve politik ve kültürel teorisyendir. Tanınmasına neden olan yazı konuları radikal siyaset, popüler kültür ve müzik üzerine yazdığı yazılardır.
Mark Fisher En Çok Sevilen Kitapları Nelerdir?
Ünlü yazar Mark Fisher tarafından yazılan çok fazla eser olmasa da, yazdığı eserler son derece beğenilmiş ve okuyanlar tarafından tekrar tekrar okunması gereken kitaplar arasında gösterilmiştir. Yazarın en çok sevilen kitaplarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kapitalist Gerçekçilik: Kapitalizm günümüzde geçerli olan tek ekonomik ve siyasal sistem olarak görünmektedir. Dünyanın sonunu düşünmek, kapitalizmin sonunu düşünmekten daha kolaydır. Kapitalizm özellikle 1989 yılından sonra tek gerçekçi sistem olarak toplum yaşamının her alanında hakimiyet kurmuş ve alternatif bir sistemi de imkansız kılmıştır. Kapitalizmin kültür, iş, eğitim ve ruh sağlığı üzerindeki etkilerini nasıl yorumlayabiliriz? Hangi özgürlük içerisine kapitalizm nedeniyle oluşan sorunları ve kriz anındaki tercihleri sığdırabiliriz? Nu soruların cevabı Mark Fisher tarafından yazılmış olan ‘Kapitalist Gerçeklik’ kitabında sizleri bekliyor.
Bu olağanüstü kitap için Slavoj Zizek ve Steven Shaviro’nun yaptığı yorumları sırasıyla sizlerle paylaşalım;
Lafı dolandırmayalım: Fisher’in insanı bir şekilde dürten okunmaya değer kitabı, içinde bulunduğumuz durumun sahip olduğumuz teşhislerinin en iyisi! Günlük yaşamdan ve popüler kültürden örneklerle, ancak teorik sıkılığı da feda etmeden ideolojik sefilliğimizin amansız bir tasvirini yapıyor. Kitap radikal sol bir perspektiften yazılmış olsa da Fisher’in önerdiği çözümler pek kolay değil. Kapitalist Gerçekçilik azimli teorik ve politik bir iş için ayılma çağrısı; yapışkan atmosferimizde özgürce nefes almamızı mümkün kılıyor.
Geleceğimize ne oldu? Mark Fisher bir kültürel teşhis erbabı ve Kapitalist Gerçekçilik’te günümüz kültür kaygısının belirtilerini inceliyor. Başka bir alternatifin olmasının bize tekrar tekrar anlatıldığı bir dünyada yaşıyoruz. Tam zamanında piyasasının acımasız talepleri tüm ümidimizi ve inancımızı tüketti. Sonsuz bir şimdide yaşadığımızdan artık bugünkünden farklı bir geleceği tahayyül etmeyi beceremiyoruz gibi. Bu kitap içine battığımız insanların iyi olduğuna inanmamaya dair yaygın kanının parlak bir analizini sunar ve hatta panzehir olasılığını da gösterir.
- Anında Milyoner: Bir anda servet elde etmenin sırrını kavrayan bir bilgenin, çalışma hayatında hüsrana uğrayan bir gence yaptığı akıl hocalığını anlatan eğlenceli bir kitap. Anında milyoner kitabı ile ilgili Seattle Times ve Wess Roberts tarafından yapılan yorumları sırayla sizlerle paylaşalım;
Eğlenceli bir hikaye. George Clason’nın ‘Babylon’daki En Zengin Adam’ını ya da Wess Roberts’i anımsatıyor ama onlardan bile daha temel bir hikaye.
Okumak ve tekrar okumak için nefis bir kitap. Anında Milyoner kavrayışıyla içinize sızarak gerçek potansiyelinize ulaşıyor.
Mark Fisher En Çok Okunan Kitapları Nelerdir?
Mark Fisher tarafından yazılan kitapların hepsi çok fazla ilgi görmüş ve okuyucularından tam not almıştır. En çok okunan iki kitabını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Tuhaf ve Tekinsiz: Bu kitap ait olmayanla, dışarı da olanla, bilinmeyenle ilgilidir ve garip olanı çağrıştırır. Hiçbir şey olmaması gerekirken bir şeyler neden olur? Ya da bir şeyler olması gerekirken neden hiçbir şey olmaz? İnsanlık halinin anlaşabilmesi adına sınırda olan bu kavramları Mark Fisher; H.P. Lovecraft, H.G. Wells, M.R. James, Christopher Priest, Joan Lindsay, Nigel Kneale, Daphne du Maurier, alan Garner ve Margaret Atwood gibi yazarların yanı sıra Stanley Kubrick, Jonathan Glazer ve Chistopher Nolan gibi yönetmenlerin üzerinden incelemiştir. Yazar Warwick Üniversitesi Felsefe bölümünde doktorasını yapmıştır.
- Hayatımın Hayaletleri: Bu eser o kadar çok beğenilmiştir ki çeşitli yazarlar tarafından birçok övgü almıştır. Fredric Jameson, David Peace, Niall Griffiths, Simon Reynolds ve Bob Stanley tarafından söylenen sözleri sırasıyla sizlerle paylaşalım;
Sanki bizim için bugün yeryüzü ve doğanın esaslı bozulmasını hayal etmek geç dönem kapitalizmin yıkılışını hayal etmekten daha kolay; belki de bu hayal gücümüzdeki bir tür zayıflıktan kaynaklanıyor.
Kapitalist Gerçekçilik’in tüm ihtişamının ardından, Hayatımın Hayaletleri Mark Fisher’in çığrından çıkmış bu zamanlarını onların geçmiş, şimdiki ve gelecekteki tüm heyecan ve kırılmalarının içinden, tüm tayflarının ve hayaletlerinin arasından geçirecek en yüce ve güvenilir kaptanlık görevini teyit ediyor.
Mark Fisher çağdaş dünyayı onun ıstıraplarını, deliliğini ve fazlalıklarını inceleyen hiçbir analiste benzemeyen şekilde anlıyor. Kızgınlıkla hareket etmekle birlikte mucizevi olarak, bu reaksiyonun yerinde olduğu durumda da bunu kutlamayı asla unutmuyor. Çalışmasını heyecan verici, şaşırtıcı, ilgi çekici ve özelikle de kesinlikle çok önemli buluyorum; kendimize yarattığımız dünya onsuz eksik kalırdı.
Hayatımın Hayaletleri Mark Fisher’ın dijital kapitalizmin etkin rejimi altında pop kültür, politika ve kişisel yaşam arasındaki bağlantıların en nüfuz edici kaşifi olduğunu teyit ediyor. Fisher’ın çalışmasının en hayranlık verici yönleri fikirlerini aktarma konusundaki adanmışlığının baskısını yansıtan berraklığı, popüler sanatın meydan okuma, aydınlatma ve iyileştirme gücüne dair yüksek beklentileri ve daha azıyla yetinmeyi kararlılıkla reddetmesidir.
Modernistlerin ve geleceği kaçıran herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap. ‘Hauntoloji’ olarak nitelendirilen fikirlerden oluşan sis bulutunu gerçekten anlaşılabilir kılan ilk kitap. Hayatımın hayaletleri keyifli, ilerici ve heyecan verici.
Mark Fisher Sözleri Nelerdir?
Ünlü yazar Mark Fisher tarafından yazılmış ve çok okunan kitaplarından alınan alıntıları sizler için derledik. Yazarın çok sevilen kitaplarında yer alan sözleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Yarın öleceğini bilseydin bugünkü planlarını değiştirmez miydin?
- Yaşam benim için ancak siz ölüm kapıdaymış gibi ölümden bahsettiğiniz de başladı.
- Test edilmemiş ve tecrübeyle kanıtlanmamış bir yöntem tamamen değersizdir.
- Nereye doğru yöneldiğinizi bilmezseniz asla bir yere varamazsınız.
- En küçük olay, kapitalist gerçekçilik döneminin olanaklar ufkuna damgasını basan gri tepki perdesinde bir delik açabilir. Hiçbir şeyin olamayacağı bir durumdan ansızın yine her şeyin mümkün olduğu bir yere doğru.
- Anti – kapitalizm, sermayenin küreselliğine, kendisine ait , otantik evrenseliğine muhalefet etmelidir.
- Neoliberalizm kaçınılmaz olarak kapitalist gerçekçi idi, oysa kapitalist gerçekçiliğin ille de neoliberal olması gerekmiyor. Kendisini kurtarmak için, kapitalist gerçekçilik, bir sosyal demokrasi modeline veya son umut tarzı bir otoriteciliğe dönüşebilir.
- Gerçekçi olmak bir zamanlar yaşanan somut ve sabit gerçekliği kabullenmek anlamına gelmekteydi. Ne ki, kapitalist gerçekçilik, kişinin sınırsızca plastik, her an kendisini yeniden şekillendirmeye muktedir bir gerçekliğe itaat etmesini gerektirir.
- Depresyonun düşük serotonin düzeyleriyle ortaya çıktığı doğruysa, gene de neden belirli bireylerin düşük serotonin düzeylerine sahip olduğu, hala açıklanması gereken bir huyu olarak kalmakta. Bu, toplumsal ve siyasal bir açıklama gerektiriyor: ve eğer sol hala kapitalist gerçekçiliğe meydan okumak istiyorsa, ruhsal hastalığı yeniden politize etmek acil bir ödev olarak önünde duruyor.
- Bazı öğrenciler, tıpkı bir hamburger ister gibi Nietzsche istiyorlar; Nietzsche’nin hazmedilemezliğini, güçlülüğünü kavramayı başaramıyorlar. Üstelik tüketimci sistemin mantısı da bu yanlış anlamayı körüklüyor.
- Sermaye, soyut bir asalak, doymak bilmez bir vampir ve zombi imalatçısıdır; ama ölü emeğe dönüştürdüğü canlı et bizimdir ve ürettiği zombilerde bizleriz.
- Sadece muhafaza edilen bir kültür, artık kültür dilan değildir.
- Karakter eşittir kader.
- İnsan, bilinçaltına yüklediği düşüncelerin bir yansımasıdır.
- Yaşamın bir gül bahçesi ya da yeryüzündeki cehennem olması tamamen aklınızın hangi sınırlar içinde işlediğine bağlıdır.
- Hayal gücü ve mantık birbiriyle çelişki içindeyse, hayal gücü her zaman durumu kontrol eder.
- Birçok inan bir şeyler istemekten çekinir; sonunda isteyebildiklerindeyse yeterince ısrar etmezler. Bu bir hatadır.
- Nereye doğru yöneldiğinizi bilmezseniz, asla bir yere varamazsınız.
- Eğer bir şeyi gerçekleştirebileceğine inanırsan, gerçekleştirirsin.
- Para mükemmel bir hizmetkar fakat zorba bir patrondur.
- Gerçek deha basitlikte yatar.
- Bir kişinin ne kazancı olabilir; tüm dünyaya sahip olur mu ruhunu kaybeden.
- Bilinçaltı bir köledir ve çok güçlü olduğu için bizi yönetebilir. Aynı zamanda kördür ve onun üzerinde nasıl oyunlar oynayabileceğini öğrenmelisin.
- Hayatında olan her şey düşüncelerinin bir aynasıdır.
- Harekete geçmenin doğru zamanı şimdidir.
- Dünya üzerindeki yaşam zihnindeki çerçeveye bağlı olarak bir gül bahçesi de olabilir, cehennem de. Gülleri daha çok düşün. Her ne zaman bir sorunla karşılaşsan bir gülün kalbini düşünerek kendini bırak; ve unutma sıkıntılarının ağırlığını yüklenmek zorunda değilsin.
- ‘Gerçek dünya’da bir simülasyondur ve yukarıda, ‘daha gerçek’ bir dünya tarafından yönetilmektedir.
- Yaşam ondan ne istediğini tam olarak bilmek ister. Hiçbir şey istemezsen, hiçbir şey alamazsın.
- Mutluluğun sırrı her gün sanki son gününmüş gibi yaşamaktır. Her günü yaptığın şeylerden keyif alarak dolu dolu yaşamaktır.
- Dünyayı anlamadan boşaltan, yaşamı ucuzlatan ve kökünden söken ve açıkça arzuyu sömüren bir proje nasıl olur da, anlamları sabitlemeye ve uygulatmaya, belirli yaşam tarzlarını muhafaza etmeye ve arzuyu bastırıp düzenlemeye çalışmaya yoğunlaşan biriyle kesişir.
Mark Fisher Kitapları Kitap Vadisi’nde!
Ünlü yazarın çok fazla okunan hatta okuyanlar tarafından tekrar tekrar okunması gereken kitaplar arasında gösterilen eserlerini Kitap Vadisi’nden uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.