KUR’AN KISSALARINDA SİNEMATİK ÖZELLİKLER –Müslüman sanatçıda tasavvur oluşumu-
Kuran; bir dua ve zikir kitabı olarak okunmakta, bir edebiyat şaheseri olarak okunmakta, bir fıkıh kitabı olarak okunmakta, bir bilim ve teknoloji kitabı olarak okunmakta ve bir anayasa kitabı olarak da düşünülmekte ve okunmakta…
Peki günümüz görsel sanatlarına ilham verecek bir okuyuş/bakış var mı?..
Sinema ve TV yapımcısı gibi Müslüman sanatçılarda bir tasavvur oluşturabilir mi?
Bunun için, Kuran’a bir de sanatçı gözüyle baksak!..
Yazar diyor ki;
Yirmi yıla yakın bir süredir basın-yayın dünyasının içindeyim. Dinî içerikli kitaplar yanı sıra İslam düşünürlerinin İslam sanatı üzerine yazdıkları pek çok eser okudum. Ama hiç birinde aradığımı bulamadım. Çünkü bu alanda yazılan kitapların hiçbiri belli bir çerçevenin dışına çıkmamıştı. Hepsi bu dinin ne kadar kapsamlı, gerçekçi ve muteber olduğundan bahsediyordu. Merhum Seyit Kutup Kur’an’da Sanatsal Tasvir adlı kitabında bu alanda cesaret gerektiren bir sıçrayış gerçekleştirmiş olsa da eseri Kur’an sahnesine ulaşarak görsel ve tasavvurî bir temel oluşturacak nitelikte değildi. Ayrıca sinema ya da TV alanında sanat yapımında kullanılabilecek bir fikre dönüştürülmesi de hiç kolay değildi.
Gerek İngiliz basın heyetindeki senaryo yazma alanındaki çalışmalarımız, gerekse Arap kanallarındaki çalışmalarımız ve araştırmalarımız sonucunda Kur’an-ı Kerim’in içerdiği eşsiz metodun kimse tarafından bilinmediği sonucuna vardık. Birinin bu eşsiz metodu ortaya koyması ve kurallarını açıklaması gerekiyordu. Elinizdeki bu çalışma bu alanda gerçekleştirilmiş cüz’i bir çabadır. Kur’an’daki bazı sahneler için belli bir kural belirleyemedim. Çünkü söz konusu bölümler bu günkü sanatımızdan daha ileri boyutlarda. Belki benden sonra gelecek olan ve "İslamî" sıfatla bu sanatı icra eden sinema yönetmenleri başlangıç niteliğinde kaleme aldığımız bu çalışmayı TV yapımcıları, fotoğrafçılar ve sinema üreticileri için bir başvuru kaynağı olacak şekilde tamamlarlar.