Kur’ân araştırmacılarının istifadesine sunulan bu eser, Kur’ân-ı Kerim’deki yerleşik Arap gramerine muhalif olan ayetlerin ele alınıp gerekçelerinin açıklandığı bir çalışmadan ibarettir.
İçeriğini doğru ifade edebilmesi için elinizdeki kitabın adı “İlâhî Kelâmın Müstesna Grameri” koyuldu. Bu isimlendirmede “kuraldışı, benzeri az bulunan, benzerlerinden ayrı, üstün olan, seçkin” gibi anlamlara gelen “müstesna” kelimesinin tüm anlamlarından istifade etmek hedeflendi. Kitapta ele alınan ayetler bilinen kuralların dışında olduklarından bir yönüyle kuraldışıdırlar. Ama manayı en doğru şekilde aktarmak ve yanlış anlamaların önünü kesmek yönünden de benzerlerinden ayrı, üstün ve seçkindirler.
Kur’ân grameri müstesnadır. Bir yandan bilinen kuralların dışındadır ve kendisini bu kurallarla ilzam etmez, kuraldışı olmakla müstesnadır. Diğer yandan hiçkimse onun kadar kendisini doğru ifade edemez, benzeri olmayan üstün bir dil yapısına sahip olmakla müstesnadır. Zira o, dillerin Yaratıcısının sözüdür.