Terry Eagleton, edebiyat elestirisi tartismalarinin muzip, acimasiz ve otorite sayilan üyelerinden biri. Elestiri ve Ideoloji, modern edebiyat elestirisi literatürünün yapitaslarindan sayiliyor. Yazildigi dönemin yapisalci argümanlarini ihtiva eden; metni, yazari, genel edebiyat teorisini ve elestiri ögelerini ayni baglam içerisinde birbirleriyle tartistirarak ele alan Eagleton, yalnizca genelgeçer bir ideoloji tartismasi yerine, metin ve edebiyat üzerinden bunun arkeolojisine girisiyor. Marksizm ve edebiyat elestirisi arasindaki özel iliskiyi yeniden ele aliyor.
Raymond Williams, Lenin, Troçki, Brecht, Adorno, Benjamin, Lukács ve Sartre’in yapitlarindan ilham alarak, geleneksel denebilecek edebiyat elestirisinin karsisina, ideoloji konusunda da kapsamli bir teorik argüman setiyle ve yeni bir tartismayla çikiyor.
Eagleton kanonik yazarlardan George Eliot, Charles Dickens, Joseph Conrad, Henry James, T.S. Eliot, W.B. Yeats, James Joyce ve D.H. Lawrence’i ele alirken, basit Marksist kategorilerden mesafelenerek, ideolojinin bahsi geçen yazarlarin eserlerinde ne kadar üretici ve radikal bir rol oynadigini gösteriyor.