AMAZON’DA KISA SÜREDE 4,2 PUANA ULAŞAN SAYILARIN DİKTATÖRLÜĞÜ PERFORMANS ÖLÇÜMLEME SAPLANTISININ ALTINDA YATANLARI İRDELİYOR
BÜLTEN
PERFORMANS ÖLÇÜMLEME SAPLANTISININ ALTINDA YATANLAR SAYILARIN DİKTATÖRLÜĞÜ ÇOK YAKINDA RAFLARDA
Saplantı haline getirilmiş performans ölçümlerinin tüketiciler üzerindeki yanıltıcı ve yıkıcı etkileri hakkında derin incelemeler içeren kitap The Kitap Yayınlarıyla Türkçede!
Profesör Jerry Z. Muller, Sayıların Diktatörlüğü’nde gitgide daha fazla kuruma yayılan, ölçülen ve ödüllendirilen performans kültürünün geniş tarihini, kültürel köklerini ve güncel yansımalarını inceliyor. Bir teşhis sunan kitap aynı zamanda metrik saplantısından nasıl kurtulabileceğimize ve buna dair sıkıntılarımızı nasıl hafifletebileceğimize dair bir öngörüde bulunuyor.
Anaokulu, lise, üniversite, emniyet ve diğer kamu hizmetlerinde, sağlık, finans ve iş dünyasından hayır kurumlarına kadar pek çok kurumda karşılaşılan performans ölçümlerinin abartılı ve çoğunlukla eksik hesaplanmış verileri hakkındaki gerçekler, eğitim ve sağlık sistemlerinin kaderini belirleyen politikacılardan şirketlerin yönetim kurulu üyelerine, üniversitelerin ve bu kurumlarda çalışan ve onları yönlendirenlerin tümü için şaşırtıcı ve şüpheci bilgiler içeriyor
ARKA KAPAK
Bu kitap ölçümün zararları hakkında değil; tecrübeye dayalı kişisel yargılar yerine standart performans ölçümlerinin konulmasının ister istemez doğurduğu olumsuz sonuçlar hakkındadır. Problem ölçüm değil, aşırı ve uygun olmayan ölçümlerle bunlara duyulan saplantıdır.
Artan nüfus ve değişen iletişim dinamiklerinin de etkisiyle artık başarı, tecrübeden ziyade rakamlarla bağlantılı hale geldi. Bizi ameliyat edecek cerrahın istatistiklerine bakıyor, oturacağımız yeri seçerken o bölgenin yıllık suç oranını inceliyor, çocuğumuzu okula yazdırırken okulun başarı oranlarına dikkat ediyor, bir kuruma bağış yaparken o güne kadar kaç kişiye ulaştığını araştırıyoruz. Hayatımızdaki her şeyin ölçülmesini, analiz edilmesini ve şeffaf bir şekilde duyurulmasını talep ediyoruz. Peki, ya o çok güvendiğimiz veriler doğru değilse? Ya sonuçlar bizim dikkatimizi başka bir noktaya çekmeye çalışıyorsa?
Sayıların Diktatörlüğü; eğitim, tıp, iş, finans, hükümet, polis, ordu ve sivil toplum kuruluşlarında çalışanların, performans ölçümü adı altında istatistiklerle oynamalarına nasıl teşvik edildiğine ışık tutuyor. Kitabın yazarı Jerry Z. Muller, kendi tecrübelerinden de yola çıkarak ölçülebilen her şeyin ölçülmesinin gerekmediğini; tamamlayıcı bir veri olmak yerine kesin bilgi sayıldığında sayıların ne kadar zorlaşabileceğini ve sorunu nasıl düzeltebileceğimizi açıklığa kavuşturuyor.
Yazar Hakkında: Washington Katolik Üniversitesinde Tarih Profesörlüğü yapmaktadır. Jerry Z. Muller'ın kitapları, makaleleri ve güncel araştırmaları tarih, sosyal bilimler, felsefe ve kamu politikası gibi konular arasında gidip gelmektedir. Kapitalizm de dahil olmak üzere milliyetçilik, muhafazakarlık, sosyal, politik, ekonomik ve dini düşüncenin tarihi ve modern Alman ve Yahudi tarihi gibi çeşitli tarihi ve çağdaş konular hakkında yazılar yazıyor ve ders veriyor.
The Kitap Yayınları Hakkında: Prof. Dr. Ali Atıf Bir’in kurucusu olduğu AABİR Tanıtım Basım Yayıncılık adı altında faaliyetlerini sürdüren The Kitap Yayınları, 2014 yılında nitelikli iş ve ekonomi kitaplarını Türkçeye kazandırmak adına kurulmuş olmakla birlikte bugün Türkiye’nin ve dünyanın farklı kategorilerdeki önemli kitaplarını okuyucuyla buluşturuyor. kişisel gelişim, psikoloji, sosyoloji, iletişim, medya, siyaset bilimi, tarih gibi kategorilerde kurgu dışı kitaplarıyla Türkiye’de entelektüel sermayenin gelişimine katkıda bulunma gayesiyle çok satan Anti Kanser Yaşam Biçimi, Beslenme Yalanları, Beyin Yalanları, Gündelik Hayatta Felsefe Nasıl Kullanılır, İletişim Kitabı, Tuz, Yağ, Asit, Isı, Dijital Fark, Görme Biçimi Olarak Fotoğraf gibi önemli eserleri Türk okuyucuya sunarak geniş bir okuyucu kitlesi kazanmıştır.