“Biz, insanların hangisinin daha güzel amel işleyeceğini deneyelim diye yeryüzündeki her şeyi dünyanın kendine mahsus bir ziynet yaptık. (Bununla beraber) Biz mutlaka oradaki her şeyi kupkuru bir toprak yapacağız.” (Kehf Suresi, 7-8) * “Sakın dünya hayatı sizi aldatmasın.” (Lokman Suresi, 33)
İmam-ı Gazâlî’nin en büyük eseri olan İhyâu Ulûmi’d-Din, Müslümanlar için her dönem ilk akla gelen başvuru kaynağı olmuş ve bu esere büyük güven duyulmuştur. İhyâu Ulûmi’d-Din, dört ana bölümden ve her bölüm de onar konudan oluşmaktadır. İhyâu Ulûmi’d-Din içinde yer alan konuların her biri, eserin orijinal anlatımı asla bozulmadan, akıcı ve duru bir dil kullanılarak çevirisi yapıldı ve başlı başına birer kitap haline getirildi.
İhyâu Ulûmi’d-Din’in üçüncü bölümü olan Helak Edici Şeyler Bölümü’nün altıncı konusu “dünya” hakkındadır.
İmam-ı Gazâlî, bu eserinde dünyanın düşmanlığıyla beraber yaradılışındaki hikmetinin, aldatıcılığının ve şerlerinin giriş kapılarının bilinmesi gerektiğini anlatıyor. “Çünkü şerri bilmeyen kişi o şerden sakınamaz ve bu suretle o şerre bulaşması pek yakındır.” diye de ikaz ediyor.
Müslümanların dünyaya bakış açısının nasıl olması gerektiğinin veciz bir şekilde izah edildiği bu kitap, her okuyanın kendisinden çok şey bulacağı ve çokça istifade edeceği özel bir eser