“Medine müdafii Fahri Paşa’nın ismi bugün çöllerde hala yaşıyor, hala şerefle, şanla yaşıyor. O günden beri yüzler ve binlerle Bedevi yavrusu da bu ismi almıştır; çölün sessiz, uzak köşelerinde kız çocuklarına bile Fahri ismini koyan Bedeviler gördüm. Bir gün bir Bedevi, hamile zevcesini göstererek, ‘Âh’ diyordu, ‘inşallah yolcumuz erkektir.”
Oralarda zaten erkek çocuk makbuldür. Ben Bedevi’nin bu temennisini bu hiss’e hamlettim, gülümseyerek, ‘Adam sende’ dedim; ‘varsın kız olsun ne çıkar, evlat değil mi ?’ Bedevi, adeta sinirlenerek gözlerini açtı, ‘İyi ama’ dedi; ‘kız olursa adını ‘Fahri’ koyamam (ki)… ‘Sonra birdenbire doğruldu ve bağırdı: “Yok,yok.. İsterse kız olsun, vallahi gene ‘Fahri’ koyacağım…”
Bir anekdotunu aktardığımız elinizdeki eser; kaymakamlıktan başlayarak mutasarrıflık, vali muavindiği ve valilik vazifesiyle otuzbeş yıl Yemen’de bulunan ve I. Dünya Savaşı, Mütareke ve Cumhuriyet dönemlerine rastlayan son valiliğinde çok önemli iş ve işlevler gören, Osmanlı’nın son, Cumhuriyet’inse ilk ve tek Yemen valisi Mahmud Nedim Bey’in, Arabistan’da Bir Ömür ismiyle yayımlanan hatıralarından farklı, müstakil ve yeni bir hatıratı olup ilk kez kitaplaşmaktadır.