Osmanli Devleti’nin askeri, hukuk, yönetim ve egitim alaninda baslatmis oldugu yenilesme süreci, XIX. yüzyilin ilk yarisindan itibaren birçok alanda belirginlesmeye baslar. Toplumsal hayatta degisimin önemli bir boyutta hissedildigi alanlardan biri de edebiyattir. Edebiyatta yenilesme Tanzimat’in ilanindan sonra ögrenim için Avrupa’ya gönderilen ögrencilerin, burada yeni bir edebiyat dünyasiyla tanismasi ve bu edebiyatin ilk örneklerini edebiyatimiza tasimasiyla baslar. Tanzimat ile baslayan Servet-i Fünûn, Fecr-i Ati ve Milli Edebiyat ile devam eden Türk edebiyati günümüze kadar süre gelir.
Su an elinizde bulunan ve içeriginde Tanzimat Edebiyati, Servet-i Fünûn ve Fecr-i Ati dönemini kapsayan eser Yeni Türk Edebiyati - I olarak planlanmistir. Çalismada edebi sahsiyetlerin hayatina, eserlerine ve eserlerinden roman ve siir olmak üzere çözümlemelere yer verilmistir. Çalismanin ikinci asamasi ise daha sonraki süreçte yayinlanacak olan Yeni Türk Edebiyati – II olarak Milli Edebiyat ve Cumhuriyet dönemini kapsayacaktir.
Hazirlamis oldugumuz bu kitapta mevcut bilgilerin derlenmesi, incelenmesi ve degerlendirilmesi esas alinarak ögrencilerin ve akademisyenlerin pratik bir sekilde ihtiyaçlarini karsilamalari amaçlanmistir.