Donald Kalsched bu kitabında psikanalitik yakınlıkta ortaya çıkan mistik ve ruhsal anları incelemeye alıyor. Klinik örnekler, terapi diyalogları ve rüyalar üzerinden terapinin ne kadar derinleşebileceğini gösteriyor. Travmadan sağ çıkanlar aracılığıyla, analiz edene de sıradan düzenin dışında, aydınlık ve karanlığın buluştuğu “başka bir dünya”nın kapıları aralanıyor. Kalsched bu mito-şiirsel dünyanın, Freud’un öne sürdüğü gibi yaşamın acı gerçekleriyle mücadelemizin ürünü olan bir savunma mekanizması değil, aksine insan deneyiminin süregelen gerçekliği olduğunu savunuyor: İyileşme sürecinin bizzat merkezinde yer alan ve başka zamanlarda da tuhaf bir şekilde ona direnen bir gizem.
Bu kitap, psikanalitik çalışmanın gizemini yeniden ortaya çıkarma çabasının ürünü. Sıradan hastaların ve sıradan psikoterapistlerin birlikte çalışarak insan ruhunun gerçekliğine ve psişenin derinliklerine bakışlarını ve deneyim aracılığıyla değişme hikâyelerini anlatıyor.
Travma ve Ruh, “psişik” yönelimi olanlar da dahil, psikoterapistler, psikanalistler, analitik psikologlar ve dışavurumcu sanat terapistleri için özellikle merak uyandırıcı olacaktır.
Yaşam bana her zaman köksapı u¨zerinde yaşayan bir bitki gibi göru¨nmu¨ştu¨r. Gerçek yaşam göru¨nmez, o kökte gizlidir. Toprak u¨stu¨nde gözu¨ken kısmı yalnızca tek bir yaz boyu yaşar. Sonra sararıp solar ve yiter, kısa ömu¨rlu¨ bir göru¨ntu¨du¨r... Sonsuz akışın altında yaşayan ve sabırla varlığını su¨rdu¨ren bir şeyin olduğu hissini ben hiçbir zaman yitirmedim. Bizim gördu¨ğu¨mu¨z açan çiçektir ve geçicidir. Kalansa köksaptır.
Carl Gustav Jung