Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının en tanınmış yazarlarından olan Tarık Buğra, 2 Eylül 1918 yılında Akşehir’de doğmuştur. Gazeteci, roman, oyun, hikaye ve fıkra yazarıdır. Çok yönlü olması ile ünlenen Tarık Buğra 1991 yılında Devlet Sanatçısı unvanı almıştır.
Liseye kadar olan öğrenimini Akşehir’de gerçekleştiren yazar, liseyi İstanbul Lisesi’nde yatılı olarak okumuştur. Yazar olmaya lise yıllarında karar vermiş 1936 yılında liseden mezun olmuştur. Üniversite okuması biraz karmaşık olan yazar ilk önce İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine kaydolmuş, iki yıl sonra bu bölümü bırakarak Hukuk Fakültesi’ne geçiş yapmıştır. Burada da çok durmayan yazar daha Edebiyat Fakültesi’ne geçmiş ancak mezun olamadan üniversiteden ayrılmıştır.
Gazetecilik yapmaya Akşehir’de başlayan Buğra, babası ile birlikte 1947 yılında ‘Nasreddin Hoca’ gazetesini çıkarmıştır. Daha sonra Vatan, Milliyet, Yenigün ve Yeni İstanbul gazetelerinde yazmıştır. Bazılarında yazı işleri müdürlüğü de yapan yazar 1976 yılında bu görevlerini bırakarak kendini tamamen edebiyata vermiştir.
Tarık Buğra bir iddiaya girmiş ve 3 saatte ‘Oğlumuz’ adlı hikayeyi yazmıştır. Bu hikayeyi 1948 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nin açtığı yarışmaya göndermiş ve burada ikinci olmuştur. İsmi bu şekilde duyulmaya başlamıştır.
Yazar ‘Osmancık’ romanıyla 1985 yılında Milli Kültür Vakfı edebiyat ödülünü almıştır. 1989 yılında ‘Yağmur’u Beklerken’ romanı ile Türkiye İş Bankası Büyük Ödülü’nü almıştır.
Tarık Buğra 1993 yılında rahatsızlanmış ve bu rahatsızlığı neticesinde kanser teşhisi konulmuştur. Tedavi için gittiği Çapa Tıp Fakültesi’nde 26 Şubat 1994 yılında hayata gözlerini yummuştur. Mezarı Karacaahmet Mezarlığı’ndadır.
İstanbul Pendik’te bir liseye ‘Tarık Buğra’ ismi verilmiştir. Akşehir Merkez Ortaokulu’nın adı ‘Akşehir Tarık Buğra İlköğretim Okulu’ olarak değiştirilmiştir. Akşehir’e 2004 yılında yazarın heykeli dikilmiştir. Bununla birlikte Ankara’da da Milli Kütüphane’nin önünde yazarın heykeli bulunmaktadır.
Tarık Buğra’nın kızının adı Ayşe Buğra’dır. Ayşe Buğra tarihçidir ve iş insanı Osman Kavala ile evlidir.
Tarık Buğra yayın hayatına yirmi iki yaşında ‘Yarınların Romanı’ ile başlamıştır ve roman, fıkra, tiyatro ve hikaye türünde eserler vermiştir. İlerleyen yıllarda romana diğer türlerden daha fazla önem veren yazar yazdığı eserlerde toplumsal çatışmaları psikolojik yönden değerlendirir ve toplum gerçekliğinin karşısına sanatın gerçekliğini çıkarır.
Sanatın insanı yüceltmesi gerektiğini düşünen Tarık Buğra, yazdığı hikaye ve romanlarda toplumun tarihini, ortak değer yargılarını ve sorunları işlemiştir.
Anlatım tarzı olarak şiirli bir anlatımı benimseyen yazar, ele aldığı konuları soyut derinliğe inerek anlatır ve eserlerinde şive, taklit, gelip geçici dil görüntülerinden kaçınır.
Tarık Buğra’nın tanınmasını sağlayan eseri, Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu insanının hayatını anlatan ‘Küçük Ağa’dır.
Ünlü yazar Tarık Buğra sadece roman türünde eser vermemiş, birçok farklı alanda özgün eserlere de imza atmıştır. Yazarın roman ve hikaye türü dışındaki eserlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Tarık Buğra tarafından yazılan hikaye türünde eserler;
Tarık Buğra tarafından yazılan gezi yazıları türünde eserler;
Tarık Buğra tarafından yazılan fıkra deneme türünde eserler;
Tarık Buğra Romanları Nelerdir?
Yazarın ünlü olmasını sağlayan eserler genellikle romanlarıdır. Tarık Buğra tarafından yazılan romanlardan birkaçını sizler için sıraladık.
Yazarın ilk romanı Siyah Kehribar’dır.
Tarık Buğra’nın tanınmasını sağlayan Küçük Ağa, Kurtuluş Savaşı zamanını anlatmaktadır. Milli mücadeleyi anlatan bu milli romanı büyük bir zevkle okuyacaksınız.
Tarık Buğra’nın romanlarında kullandığı üslup, dil ve teknik özelliklerini en iyi sergilediği romanıdır. İbiş’in rüyası romanı Devlet Tiyatroları’nda sahnelenmiş, TRT tarafında da dizi filmi yapılmıştır.
Yazarın bu romanı Çerkez Ethem ve Kuvayı Milliye dönemini anlatmaktadır. Yeni bir devlet nasıl kurulurken, eşsiz yiğitler çıkarcılarla, vurguncularla, üç kağıtçılarla nasıl başa çıkarın hikayesidir. ,
Türkiye’ye yerleşen anarşinin, boşa giden gençliklerin hikayesinin yanında Türkiye’nin içinde bulunduğu kaosu anlatan sürükleyici bir roman.
Serbest Fırka dönemini ele alan yazar, Türkiye’deki kuraklık ve siyaseti bir potada birleştirerek bu konuları bir Anadolu kasabası üzerinden anlatıyor.
Tarık Buğra Hikayeleri Nelerdir?
Tarık Buğra tarafından yazılan hikayelerle, kendinizi gerçek dünyadan geçmişe götürmeye ne dersiniz?
Tarık Buğra Sözleri Nelerdir?
Eserlerinde genellikle tarihi konuları işleyen Tarık Buğra tarafından söylenen birbirinden güzel sözleri sizler için derledik. Yazarın en güzel sözlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Tarık Buğra Kitapları Kitap Vadisi’nde!
Tarık Buğra tarafından yazılan kitapları uygun fiyatlarla satın alarak kütüphanenizi zenginleştirmek istiyorsanız, bu eserleri Kitap Vadisi’nden satın alabilirsiniz.