Reza Aslan, dinleri ortak bir paydada birleştiren noktaların izini sürerken, birçok din geleneğindeki inançlı kişilerin üzerinde düşünmek ve daha fazlasını keşfetmek isteyeceği gerçekten zorlu argümanlar ortaya koyuyor. Kapsamı bakımından son derece iddialı olan bu değerli kitap, etkileyici bir okuma ve araştırma bütününe dayanıyor.
— Philip Jenkins, tarih profesörü
Reza Aslan, insanlığın tanrıyla olan ilişkisine ışık tutarak inancın ve dinin doğuşuna dair yerleşik görüşleri ele alıyor.
Aslan, ruh inancının kökenlerinden başlayıp insanın evrim sürecinde tanrı idesinin nasıl ortaya çıktığını, insani özellikler ve duygularla nasıl donatıldığını ve sonunda tüm yaratılışın altında yatan ilahi bir varlık kavramına nasıl dönüştüğünü inceliyor.
Geniş kapsamlı ve kışkırtıcı bir kitap olan Tanrı: Geçmişten Günümüze Dinler Tarihi, evrensel bir maneviyat geliştirmek amacıyla ilahi olanı insanlaştırma dürtüsünün kökenine iniyor. İster tek bir Tanrı’ya, ister birçok tanrıya inanıyor olun veya hiçbir tanrıya inanmayın, Tanrı: Geçmişten Günümüze Dinler Tarihi, ilahi olana ve onun günlük hayattaki rolüne ilişkin yepyeni bir bakış açısı sunuyor.