Osmanlı Devleti’nin 36. ve son hükümdarı. 3 Temmuz 1918'de Sultan Reşat'ın ölümü üzerine 57 yaşında tahta çıktı. Tahta çıkışından kısa bir süre sonra şöyle dediği anlatılır:
"Ben bu makam için hazırlanmadım. Çocukluğumdan beri vücutça rahatsız olduğumdan layıkıyla tahsil edemedim. Yaşım kemale erdi, dünyada bir emelim kalmadı. Biraderle hangimizin evvel gideceğimiz malum olmadığından bu makamı bekleyişte değildim. Fakat takdiri ilahi böyle teveccüh etti, bu ağır vazifeyi deruhte eyledim. Şaşmış bir haldeyim, bana dua ediniz.”
Peki gerçekte Vahdettin kimdi? Prof. Mete Tuncay Vahdettin'in siyasi anlamda yanlış işler yapmış olabileceğini, ancak hainlikle suçlamanın da haksızlık olduğu görüşündedir. Prof. Mim Kemal Öke'ye göre Vahdettin ne haindir, nte de Milli Mücadele'yi başlatan gizli kahramandır. Murat Bardakçı ise Vahdettin'in, Bebek ile Aksaray arasındaki bölgeye sıkışmış bir padişahın çaresizliği içinde olduğunu kaydediyor, iki tarafı birden idare edip zaman kazanma' çabasının ihanet olarak yorumlandığını belirtiyor.
Elinizdeki bu kitap Vahdettin’in hem şehzadeliğini, hem padişahlığını, hem İstanbul’dan kaçışını, hem de sürgündeki günlerini anlatırken aynı zamanda Milli Mücadele’de yaşananlara da ışık tutmaktadır.
Basım Tarihi : 7 2018
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 248
Ağırlık : 248 gram
En / Boy : 13.5 / 21
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Basım Yeri : Türkiye - İstanbul
Dil : Türkçe
Editör : Yasemin Güler