Bu kitap, Instagram’da kullanıcıların benlik sunma biçimlerini analiz etmeye çalışan bir proje sonunda ortaya çıkmıştır. 2019 yılı Mayıs ayında gerçekleştirilen araştırmada, rastgele örnekleme (random sampling) yöntemiyle sekiz farklı Instagram fenomeninin profili analiz edilmiştir.
Instagram profillerini analiz etmek için Erving Goffman’ın geliştirdiği “benlik sunumu analiz formu” kullanılmış; Instagram’ın benlik sunumunu nasıl değiştirdiğini görmek için fenomenlerin ilk ve son paylaşımları arasındaki farklara odaklanılmıştır. Ayrıca analiz sonuçlarını test edebilmek için on dört fenomen ile yüz yüze yapılandırılmış mülakat gerçekleştirilmiştir.
Araştırma sonuçları göstermektedir ki fenomen kullanıcılar, sosyal medya platformlarını takipçileriyle iletişim kanalını sürekli açık tutmaya yönelik kullanmaktadırlar. Bir iletişim aracı olarak kullanılan bu platformlar fenomen kullanıcıları, takipçinin istediği profile dönüştürmektedir. Bu dönüşümün dijital edimleri ise beğeni, yorum ve yeni takipçi kazanma kaygısıdır. Beğeni estetiği ve takipçi kaygısı; fenomen kullanıcıları kendilerinin dışında yeni birine dönüştürürken, yer yer kendilerine yabancılaştırmaktadır. Fenomen kullanıcıların başlangıçta sundukları benlik ile fenomen hâline geldikten sonraki benlik sunumları arasında devasa farklılıklar oluştuğu gözlenmektedir. Niyahetinde Instagram, fenomen kullanıcıların gündelik yaşamlarında da birçok değişikliğe yol açmaktadır.
Sevgili okuyucu; bu kitap sosyal medya platformlarında oluşan sanal kimliklerin gerçek kimliklerden nasıl farklılaştığını, kullanıcıların kişisel dijital benlikler tasarımlarında niçin özgür hissettiklerini ve benlik sunumunun dijitalleşme ve takipçi etkisi altında nasıl dönüştüğünü sosyal-psikolojik açıdan ortaya koymaktadır.
Basım Tarihi : 8 2020
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 176
Ağırlık : 176 gram
En / Boy : 13.5 / 19.5
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Basım Yeri : Türkiye - İstanbul
Dil : Türkçe