Cezayir’deki Fransız işgalini işleyen Siz Uyurken, bir yandan işgal askerinin psikolojisini yansıtırken diğer yandan hem askerlerin hem de Cezayir’de yaşayan savaş karşıtı Fransız bir bayan öğretmenin gözüyle eleştirel bir yaklaşım sergiliyor. Peşinden öğretmene, askerler arasında yaptıkları işi sorgulayan roman kişileri de ekleniyor.
Yazar Poudérou’nun bir savaş karşıtı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ama o, askerin tavrını en gerçekçi bir üslupla yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda savaşkan insanı da anlamaya çalışıyor. Realist tavrı, asker jargonunu neredeyse sansürsüz bir biçimde romana yansıtırken çok bariz bir biçimde tezahür ediyor.
Romanın ikinci kısmı tamamen bağımsız görünse de ilk bölümle bağlantılıdır. Mösyö ya da Doğu Rüyası, Mısır’da Fransız kültürünün temsilcisi olarak çok farklı bir asker tipini yansıtıyor. Ülkesini seven bir yazar olarak Robert Poudérou Fransız canibini eleştirmekten çekinmediği kadar, kültürüne ne kadar bağlı olduğunu da bu vasıtayla vurgulamış oluyor.
Realist fakat bir o kadar da duygusal. Nihayet sivil Fransız kültürünün bir temsilcisi.