Avrupa merkezci önyargilari asan, birinci dereceden kaynaklara dayanan, benzerlerinden farkli bir siyasal düsünceler tarihi olan bu kitap, ilk kez yayimlaniyor. Mezopotamya, Hint, Çin, Yunan, Roma, Hiristiyan, Islâm ve Türk kaynaklarindaki bütün temel metinlerin ilk elden alintilariyla yazilmis bir klasik.
Bes cilt olarak planlanan, ama her biri bütünden bagimsiz bir kitap gibi okunabilen ve her cildinde ayri dönemlerin anlatildigi “Siyasal Düsünceler Tarihi” yirmi yillik bir emegin ürünü.
“Machiavelli’den XX. Yüzyil Baslarina Kadar Avrupa ve Osmanli-Türk Siyasal Düsüncesi” altbaslikli, ilk kez yayimlanan elinizdeki bu kitap, Yeniçag’in baslarinda Niccolo Machiavelli ve Jean Bodin’in yasami, yapitlari ve siyasal düsüncenin gelisimindeki etkileriyle basliyor. Protestanlik ve Siyasal Düsünce/Ingiltere’de Ekonomik ve Siyasal Gelismeler ve Siyasal Düsünce/Fransiz Devrimi’ne Dogru/Fransiz Devrimi ve Almanya/Demokrasi Karsitligi-“Kahraman”ve “Üstün Insan” Düsüncesi/Pozitivizm basliklari altinda dönemin siyasi tarihi, siyasal düsünürlerin görüsleri, yapitlarindan örneklerle anlatiliyor.
“Siyasal düsüncenin Türkler’deki gelisim çizgisi, siyasal düsünce tarihi kitaplarinda yok sayilmaktadir. Oysa, birçok devlet kurmus, güçlü siyasal örgütlenmeler gerçeklestirmis olan Türkler’de siyasal düsüncelerin ortaya konmamis oldugunu öne sürmek ussal olmadigi gibi, tarihsel olgulara da ters düsmektedir” diyen Prof. Dr. Çetin Yetkin, bu ciltte de Türk siyasal düsüncesi üzerinde olabildigince duruyor.
“Osmanli Devleti’nde Tanzimat Öncesi Gelismelere Genel Bir Bakis” bölümünde Yeni Osmanlilar- Ziya Pasa, Namik Kemal, Ali Suavi; “Jön Türkler” bölümünde Ahmet Riza, Mizanci Murat, Prens Sabahattin, Dr. Abdullah Cevdet, yasamlari, yapitlari ve siyasal düsünceleri ile Osmanli-Türk siyasal düsüncesindeki yerleriyle irdeleniyor. Prof. Dr. Çetin Yetkin, siyasal düsünürleri kendi yazdiklari metinler ve kitaplar temelinde anlatiyor; siyasal düsüncelerini kendi yazdiklari metinlerde ve kendi dönemlerinin toplumsal ve ekonomik kosullari çerçevesinde ele aliyor. Böylece, okurlara, siyasal düsünürlerin görüslerini dogrudan dogruya kendilerinden izleme olanagini sagliyor.