Mutfak ve yemek kültürü toplumsal tarihle iç içedir. Toplumsal,ekonomik ve siyasi tarihten gelen gizli ve asikâr birçok iz tasir.Gidalarin tasnifinden pisirme tekniklerine, mutfak mimarisinden sofra düzeni ve adabina kadar uzanan genis araziyi siyasi ve toplumsal veçheleriyle beraber yeniden düsünmek, toplumlar ve kültürleri hakkinda ilginç ipuçlari ve esasli bilgiler sunar.Mutfaktarih, önce yerel örneklere egiliyor: Yeme içme aliskanliklarinin nasil dönüstügüne, milli mutfak kurgusuna, domuz eti tartismalarina, mutfak kültürünün rafine biçimlerde sunulmasinin asamalarina odaklaniyor. Ardindan savaslar ve propaganda araciligiyla dönüsen uluslararasi mutfak kültürüne, beslenme rejimlerine, kalori ve istatistik tartismalarina, diplomasinin sofra etrafinda gelisen taktiklerine, devletin mutfaga nasil müdahil olduguna egilerek zengin bir çerçeve çiziyor.“Tarihten mutfaga, mutfaktan tarihe pencereler açmaya ve açtigipencerelerden sarkip, kudreti yettigince panoramik bir görüntü elde etmeye çalisan makaleler bunlar. Savas, diplomasi, propaganda, toplumsal cinsiyet, milliyetçilik, tüketim toplumu, turizm, nüfus, din gibi birçok altbasliga temas ediyorlar. Yemek ve mutfak kültüründen hareketle bu temalari ele almaya; bunlarla mutfak arasindaki iliskinin, etkilesimin izini sürmeye çalisiyorlar.”BURAK ONARAN