Modern Türk Edebiyati Okumalari, titiz edebiyat incelemeleriyle tanidigimiz Bogaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati bölümü ögretim üyesi Nüket Esen’in son yirmi yilini verdigi çalismalarini, bu süre içinde kaleme aldigi malelerini biraraya getiren özenli bir derleme. Ahmet Mithat’tan baslayarak Tanzimat dönemine, erken Cumhuriyet yazinindan günümüze dek uzanan bu kapsamli çalisma okura, Türk edebiyatindaki, dolayisiyla fikir dünyamizdaki süreklilik ve kopuslari görme firsati veriyor.
Ele aldigi yazarlari ve eserlerini, özgünlükleriyle oldugu kadar, genel yazma ve okuma pratikleri baglaminda, edebiyat teorileriyle ve yabanci edebiyat metinleriyle iliski içinde inceliyor.
Makaleler okura, Ahmet Mithat dolayimiyla Dogu - Bati meselesine, Yakup Kadri’yle devlet - aydin - halk iliskisine, Fatma Aliye ve Halide Edip Adivar ile kadin deneyimine ve yazinina, Orhan Pamuk’la parçalanmis bir gerçeklik içinde kimlik ve yazmaya dair durusa, Ihsan Oktay Anar’la hakikat ve kurgu sorgulamalarina uzanan genis bir düsünsel cografyada rehberlik ediyor.
(Arka Kapak)