On yaşındaki Deniz’in babasının yası, annesinin depresyonu ve Hâle Teyzesinin gizli kapaklı işleriyle dolu Vosvos’a son dakikada polaroid fotoğraf makinesini de sıkıştırmayı başararak çıktığı yaz tatili, kendi hayal gu¨cu¨nu¨ bile aşan bir seru¨vene dönu¨şecektir.
İthakalı bir adamın Truva işgalinden dönu¨şu¨nu¨n u¨zerinden asırlar, zengin bir İngilizin seksen gu¨nde du¨nya turunu tamamlamasının u¨zerinden çok uzun zaman geçtikten sonra, Dallas’taki Ceyar’ın yaralanmasının, Deniz’in dans ‘kariyerinin’ bitmesinin, anneannesinin Selanik’ten göç ederken getirdiği yadigâr yemek takımının kırıldığı Porse-len Vakasının ve 12 Eylu¨l Darbesinin ise hemen ardından gelen o yazda, Ayvalık-Midilli hattı, sıradışı olayların merkezi olur.
Çevresinde olup bitenlere duyduğu iştahlı merakıyla, amatör bir hafiye misali aile sırlarının peşine du¨şen Deniz, ‘sınırları’ aşarak yetişkinlerin du¨nyasını alabora eden göçu¨n, mu¨badelenin, toplumsal dönu¨şu¨mu¨n, darbe-nin, devrimciliğin, okulda öğretilmeyen tarihin dalgalı sularına açılır. Bir Renault 12’nin tehditkâr takibinin gölgesinde, Aleko, Şöhret Neco, Sanat Gu¨neşimiz Paşa ve ARGUS-2 gibi kahramanlarımız bu bu¨yu¨me yol-culuğunda du¨mendeki Deniz’e eşlik edecektir.
Elif Gu¨lez ilk romanında hem kişisel hem de toplumsal hafızanın iç içe geçen olaylarını, karakterlerini ve nesnelerini incelikle macerasının satırlarına işliyor. Midilli Operasyonu okuru, 80’lerde bu¨yu¨yen bir çocuğun özgu¨n hayal du¨nyasının akıntısına kapılmış halde, mu¨şterek belleğin, ku¨ltu¨ru¨n, tarihin ve hakikatin denizlerine taşıyor.