Genç okurlarin daha çok Türkçe üzerine yazdigi titiz yazilari ve kitaplariyla tanidigi, oysa son dönem öykücülügümüzün ve romanciligimizin en önemli temsilcilerinden biri olan Feyza Hepçilingirler'in Kirmizi Karanfil Ne Renk Solar? adli bu romani, 12 Eylül'ün sicak günlerinde sürgün edilen bir ögretim görevlisinin kendisiyle hesaplasmasinin arka planinda dönemi, bütün çiplakligiyla ve belgesel gerçekliginde anlatmakta.
Edebiyatinin ana malzemesini gerçek yasamdan alan Feyza Hepçilingirler, güçlüklerle kurulmus yasamlarin bile ellerden alinmak istendigi böylesi dönemlerde yapilmak zorunda kalinan zor seçimler araciligiyla bireysel varoluslari yeniden sorguluyor. 12 Eylül döneminin karanlik günlerinde hem kadin hem de aydin olarak öteki olmanin agirliginin dile getirildigi Kirmizi Karanfil Ne Renk Solar?, bir 12 Eylül romani ve bir kadin romani olmanin yani sira bir yol romani olarak da okunabilir.
Usta kurgusu, titiz dili ve gerçekçi anlatimiyla Kirmizi Karanfil Ne Renk Solar?, yakin tarihimizi en iyi ele alan romanlardan biri...
"Izmir’deki kalibim parçalandigi, hiç degilse zedelendigi için yeni bir tane aramiyor muyum kendime? Simdi, burada. Ne yapiyorum? Eski kalibima az çok benzeyen bir yenisini örmek için çabaliyorum. Baska bir insan olmak için iyi kötü degerlendirilecek bir firsati, yeniden eskisi gibi olmayi sürdürmek için ziyan ediyorum."