Türk edebiyatının önemli hikaye yazarlarından biridir. 1884 yılında Balıkesir’de doğmuştur. Milli Edebiyat’ın kurucuları arasındadır. Balkan Savaşları’nda Sırp ve Yunan cephelerinde düşmana karşı savaşmıştır. Bir müddet sonra askerliği bırakmıştır. Tamamen edebiyata yönelmiştir. Türk kısa hikayeciliğinin kurucusudur.
Ömer Seyfettin Türkçülük akımının en önemli savunucularından biridir. Milli Edebiyat Dönemi’nin dil anlayışı olan Yeni Lisan görüşünün sahibidir. Ayrıca bu adı taşıyan makaleyi yazmıştır.
Ömer Seyfettin Yeni Lisan makalesinde dil ve edebiyat ile ilgili görüşlerini açıklamıştır. Bu görüşleri Milli Edebiyat döneminin başlangıç bildirisidir.
Hem sanatsal hem de öğretici metinler yazmıştır. Sade bir dil kullanmayı tercih etmiştir. Hatta sade konuşma dilinin katı savunucularından biridir.
Ömer Seyfettin batının edebiyat ve kültürüyle de ilgilenmiştir ancak Batıya tamamen yönelmemiştir. Onu önceki sanatçılardan ayıran özelliklerden biri kendi öz benliğini bırakmamasıdır. Eserlerini çocukluk anılarından ve askerlik hayatında yaşadıklarından yola çıkarak oluşturmuştur.
Küçük hikayeyi tamamen bağımsız hale getirmiştir. Ömer Seyfettin Türk edebiyatında hikayeciliği meslek haline getirmiştir. Bu sayede edebiyatımızda hikayeciliğin gelişmesinde en büyük katkılardan birini sağlamıştır. Hikayelerinin toplamı 140 adeti bulur. Hikayelerinin en önemli özelliklerinden biri de beklenmedik bir şekilde sonuçlanmasıdır.
Ömer Seyfettin’in hikayeleri Genç Kalemler ve Türk Yurdu dergilerinde yayımlanmıştır. Sanatçı eserlerinde serim, düğüm ve çözüm bölümlerine önem vermiştir. Bu nedenle Maupassant hikayeciliğinin edebiyatımızdaki en önemli temsilcisidir.
Toplumun aksayan yönlerini mizahi bir dille eleştirmiştir. Batı hayranlığı duyan ve yozlaşmış züppe tipleri eleştirmiştir.
Ömer Seyfettin eserleri halk geleneklerine ve tarihsel olaylara dayanır. Türk insanının duygu ve düşüncelerini işler. Hikaye türü dışında roman da yazmıştır.
Ömer Seyfettin'in en ünlü romanı Efruz Bey’de batı kültürünü yanlış değerlendiren insanların hikayesi anlatılmıştır. Her döneme ayak uyduran ve aydın geçinen insanların durumlarını okuyucuya yansıtmıştır.
Ömer Seyfettin ve Hayatı adlı kitabı en yakın arkadaşı Ali Canip Yöntem yazmıştır. Bu kitapta yazar Ömer Seyfettin’in hayatını ve mizacını anlatmıştır. Ayrıca içinde en kuvvetli hikayeleri de mevcuttur. Bu eser 1935 yılında yayımlanmıştır.
Bundan kısa bir süre sonra da bütün hikayeleri kitap serisi halinde basılmıştır. Ömer Seyfettin realizm akımından etkilenmiştir. Eserlerinde gözleme yer vermiştir.
Milli Edebiyat’ın kurucuları arasında olan Ömer Seyfettin 6 Mart 1920 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. Zincirlikuyu Mezarlığı’nda yatmaktadır