“Sorunlara boğulmuş çağdaş kapitalizmin temel sıkıntılarının nasıl ortaya koyulacağına dair, iki seçkin akademisyen arasında ilgi çekici ve derinlemesine bir söyleşi.”
David Harvey
“Dünya, toplumsal, ekolojik, siyasal, uygarlıkla ilgili pek çok sayıda krizin kasırgasına kapılmış durumdayken, acil olarak elimizi taşın altına koymamız ve kaynağı kapatmamız gerekiyor. Bu kitapta, eleştirel kuramın en güçlü düşünürlerinden ikisi parmaklarını kapitalizme doğrultuyor. Özellikle Fraser, onlarsız yaşayamayacağı ve yıkmaktan kaçamayacağı birkaç gizli meskene dayanan bir sistem olarak kapitalizmin çığır açıcı ‘birleştirici’ kuramını detaylandırıyor. Bu, kontrolden çıkan bir dünyada, ihtiyacımız olan türden ölçülü ve tutkulu bir düşünce.”
Andreas Malm
Yirmi birinci yüzyıla gelindiğinde kapitalizm, hayatta kalma şansımızı zorlayan, giderek derinleşen, üst üste binen -ekolojik, politik, sosyal- bir krizler çağı getirdi. Siyaset felsefecileri Nancy Fraser ve Rahel Jaeggi, bu muhteşem ve geniş kapsamlı söyleşide, kapitalizmi yıkımın kaynağı olarak tanımlıyor ve onun içsel kriz eğilimini inceliyorlar. Tarih, eleştirel kuram, ekoloji, feminizm ve siyaset kuramını bir araya getiren Fraser ve Jaeggi, kapitalizmin bağımlı olanları ayırma eğiliminin -insanı insan olmayan doğadan, meta üretiminden ve toplumsal yeniden üretimden-, kapitalizmin kriz eğiliminin merkezinde yer aldığını keşfediyorlar. Fraser ve Jaeggi, bu ‘sınır mücadelelerinin’ kapitalizmin en yıkıcı gücünü oluşturduklarını, fakat aynı zamanda da mücadele eden bir sol hareketin yıkımı durdurabileceği ve çok ihtiyaç duyduğumuz kapitalist olmayan bir geleceği inşa edebileceği alanlar olduklarını söylüyorlar.