Ekin Yayinlari, arastirmaci Yazar Hamza Türkmen’nin Türkiye’de Islami uyanis ve ayni zamanda tevhidi bilinçlenme süreçleriyle ilgili birikimini ve tanikliklarini paylasarak farkli yayin organlarina verdigi söylesilerinden bazilarini bir araya getirerek kitaplastirdi.
Okuma kolayligi ve akiciligi tasiyan bu söylesileri kitapta iki ana baslik altinda tasnifledik:
1. “Islam’i Kavrama Çabalarimiz ve Islamcilik”
2. “Mektebi Çizgimiz ve Pratigimizin Muhasebesi”
Türkmen, birikimleri ve tecrübelerini paylastigi bu kitapta Türkiye’de Islamciligin gelisim seyrini içeriden bir bakisla izah ederken Islamciligin gelecek tasavvuruyla ilgili de önemli analizlerde bulunmaktadir.
Türkmen’in sunus yazisindaki su vurgular önemli bir baslik konusu:
“Islam’i kavrama ve yasama azmini sürdürenler için tüm düsmeler ve kalkmalar bir tecrübe, bir birikimdir. Ve süreç ilerledikçe tüm çözülenlere ve lokallesenlere ragmen Türkiye Islami uyanis ve tevhidi bilinçlenis süreci kök saldi ve degerini bilenler için birikimini gögertti.
Artik bilgiye ulasmak isteyenler için çorak toprak yeserdi. Artik bilgi eksikligimiz mâzeret degil. Eksikliklerimiz daha çok adap da, üslup da, birlikte is yapabilme becerisini elde edecek hasbilik, isar, sura ve adanmislik bilincinde.
Nasil bir yönetim tarzi ve sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel bir model istendigi konusuyla ilgili gündemler afakidir. Yerel ve küresel kusatmalar ve zaafa ugramis bir ümmetin parçalari olarak ulus devlet çatilari altinda, modernitenin taarruzuna muhatap olarak yasiyoruz. Uzun erimli ideallerimizi ilkin kendi aramizda, sûra temelli birlikteliklerimizde yasatabilme asamasina geldik mi gelmedik mi sorusunu öne çekmeliyiz.
Su anki stratejik asamamiz, hazarda veya seferde var kalabilmek ve gelecegimize hazirlanabilmek için kendimize ve ümmetin diri kollarina özgürlük alanlari açabilmek olmalidir. Yahut mevcut durum muhasebemize uygun olarak harekât hattimizi, sünnetullah çerçevesinde yeniden ele alabiliriz.
Niteligimiz, dayanismamiz ve birlikte is yapabilme ahlakimiz gelistigi süreçlerde istikâmetimizin merdivenlerinden tirmanmak imkânlidir. Yeter ki fitri olana ve vahyin toplumsal yasalarina uygun çizgide geregince yol alabilelim.
Yerel ve küresel vesayet sistemlerini en fazla ürküten de, uyuyan devi uyaracak, egitecek ve mücadele saflarina nitelikli katilimi çogaltabilecek bu kolektif bilinçlenme düzeyidir. Bu düzeyi besleyecek etkenlerden en önemlisi de Islami duyarlilik ve uyanis süreçleridir. Tevhidi bilinç duyarliliktan güç almali, duyarlilik bilinçle kucaklasmalidir.”