İslam telif geleneği içerisinde erken dönemden itibaren tabakat eserleri yazılmaya başlanmış ve zamanla bir literatür oluşmuştur. Bu literatür belirli konularda öne çıkmış şahsiyetleri tanıtmayı hedeflemektedir. Tabakat eserleri, ilgili şahısların hayatlarını ve haklarındaki rivayetleri ele alırken ayrıca dönemin sosyo-kültürel durumunu, tartışmaları ve ilmî geleneği de konu edinebilmektedir. Bu bakımdan tabakat literatürü sosyal bilimlerin tarihleri ile uğraşanlar için vazgeçilmez bir kaynaktır.
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü ile Saraybosna Şarkiyat Enstitüsü “İslam Telif Geleneğinde Biyografi Yazıcılığı” başlıklı projeye 15 Mayıs 2016 tarihinde başlamış ve proje çerçevesinde 10-11 Kasım 2016 tarihlerinde aynı isimli bir çalıştay düzenlenmiştir. Elinizdeki kitap, tebliğ metinlerinin gözden geçirilmiş baskısıdır.
Kitabımız beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm ‘Tabakat Geleneğinin Oluşum Süreci’ başlığını taşımaktadır. ‘İslam Coğrafyası ve Biyografi Geleneği’ başlıklı ikinci bölümde, İslam coğrafyasının çeşitli bölgelerindeki biyografi gelenekleri ele alınmıştır. Üçüncü bölüm, tabakat geleneğinin önemli örneklerinin verildiği Osmanlı dönemini ele almaktadır. Dördüncü bölüm, ‘Edebiyat ve Sanatta Biyografi Yazıcılığı’ başlığını taşımaktadır. Beşinci ve son bölüm ise ‘Hanefi Tabakatı’na ayrılmıştır.
Basım Tarihi : 1 2018
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 504
Ağırlık : 504 gram
En / Boy : 16 / 23.5
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Basım Yeri : Türkiye - İstanbul
Dil : Türkçe
Editör : Hidayet Aydar