“İki ayaklı ne varsa düşmanımızdır. Dört ayaklı veya kanatlı ne varsa dostumuzdur. Ve unutmayın ki insana karşı verdiğimiz savaşta, ona benzemekten kaçınmamız da icap eder. Onu fethettiğinizde bile asla ahlakını almayın. Hiçbir hayvan evde yaşamamalı, yatakta yatmamalı, kıyafet giymemeli, alkol ve tütün içmemeli, paraya dokunmamalı, ticaret yapmamalıdır. İnsanın cümle alışkanlığı kötüdür. Ve en önemlisi de, hiçbir hayvan kendi soyundan olana zulüm etmemelidir. Zayıf da olsak güçlü de, durgun da olsak zeki de, hepimiz kardeşiz. Hiçbir hayvan asla bir diğerini öldürmemelidir. Tüm hayvanlar eşittir.”
Üstat’ın özgürlük ve eşitlik çağrısıyla başlattıkları İsyan’dan sonra, bütün hayvanlar gözlerini insan zulmünün olmadığı bir dünyaya açmışlardı. “Biz başka bir âlem isteriz” diye haykırıyorlardı. Özgürlerdi, üreten de yöneten de onlar olacaktı. Varsın bütün sütler ve yiyecekler domuzların olsundu. Varsın yine yüke koşulsunlardı, varsın yine cahil kalsınlardı. Gelecek güzel günler için katlanmaya değerdi. Çalıştılar, umut ettiler, ta ki özgürlük düşleri domuzların hızla insana dönüşen suratlarında paramparça olana kadar.
Yirminci yüzyılın en önemli metinlerinden biri olan Hayvan Çiftliği, kendi evlatlarını ve dünyanın düşlerini yiyen tüm devrimlerin öyküsü. Olağanüstü bir başyapıt.
Yazar Hakkında:
George Orwell, 25 Haziran 1903’te Doğu Hindistan’da bir İngiliz sömu¨rge memurunun oğlu olarak Eric Arthur Blair adıyla du¨nyaya geldi. İngiltere’de eğitim gördu¨ ve Eton’dan ayrıldıktan sonra, o zamanlar bir İngiliz kolonisi olan Burma’daki Hindistan İmparatorluk Polisi’ne katıldı. 1927’de buradan istifa etti ve yazar olmaya karar verdi. Yazarlıkta başarı gösteremeyince 1928’de Paris’e taşındı. Paris’teki deneyimlerini 1933’te yayınlanan ilk kitabı Down and Out in Paris and London’da anlattı. Bu kitabın yayınlanmasından kısa bir su¨re önce George Orwell adını aldı. 1934’te ilk romanı Burma Gu¨nleri yayınlandı. 1920’lerin sonunda bir anarşistti, 1930’larda ise kendisini bir sosyalist olarak tanımlamaya başlamıştı. 1937’de kuzey İngiltere’deki işsiz madenciler arasındaki yoksulluğu anlattığı The Road to Wigan Pier yayınlandı. 1936’nın sonlarında Orwell, Cumhuriyetçiler’in saflarında Franco hu¨ku¨metine karşı savaşmak için İspanya’ya gitti. İspanya deneyimi Stalin karşıtı tutumunda belirleyici oldu. 1941 ile 1943 arasında BBC için çalıştı. 1943’te haftalık sol göru¨şlu¨ dergi Tribune’un edebiyat editörlu¨ğu¨nu¨ yaptı. O dönemde u¨retkenliğinin doruğundaydı, makaleler, incelemeler ve kitaplar yazıyordu. 1945’te Orwell’in Hayvan Çiftliği yayınlandı. Bu kitap ona u¨n kazandırdı ve hayatında ilk kez ekonomik olarak rahat bir dönem geçirmesini sağladı. 1984 dört yıl sonra yayınlandı. Orwell yirminci yu¨zyılın en u¨nlu¨ iki romanını yazdıktan ve yirmi birinci yu¨zyıla, gelecek için sarsıcı iki kayıt bıraktıktan sonra, 21 Ocak 1950’de tu¨berku¨lozdan öldu¨.