Gönül Hanım romanı ile Ahmet Hikmet Müftüoğlu, dil, edebiyat ve kişilik özelliklerini okurlara sunmaktadır. Yazar, Orta Asya'yı tanıtarak, Türklerin orada önemli bir hâkimiyet ve medeniyet kurdukları düşüncesini paylaşmaktadır.
1. Dünya Savaşı sırasında Rus kamplarında esir düşen Türk Üsteğmen Mehmet Tolun Bey, o bölgenin ileri gelen bir ailesi ve Tatar olan Kaplanoğlu ailesinin oğlu Bahadır Bey ve kızı Gönül Hanım ile tanışıp arkadaş olur. Bu arkadaş grubu hakkında çeşitli araştırmalar ve okumalar yaptıkları Orhun Abideleri'ni bizzat ziyaret edip keşfetmek isterler. İsteklerini gerçekleştirmek amacıyla yola koyulurlar. Mehmet Tolun Bey, arkadaş grubuyla aynı ülküyü, aynı duyguları besleyen arkadaşı Macarlı Kont Bela Zichy’e de keşif isteklerini anlatır. Kendisinin de bu arkadaş grubuna katılması sonucu grubun sergüzeşti başlar.
Dört genç Türk tarihini araştırmak için maceralı bir tren yolculuğuna çıkarlar. Yol boyunca uğradıkları şehirler, gezdikleri tapınaklar, inceledikleri kitabeler, abideler, heyecan vericidir. Rusya’dan başlayıp Orhun Abideleri'ne kadar uzanan bu macera dolu yolculuk keyifli anlar yaşatıyor!
Gönül Hanım romanı, Üsteğmen Mehmet Tolun, Macar Kont Zichy, Bahadır Kaplanov ve Gönül Kaplanova olmak üzere Türklerin ana yurdu Orhun Vadisi'ne gitmelerini ve Üsteğmen Mehmet Tolun ile Tatar kızı Gönül arasındaki aşk hikâyesini anlatıyor.
Türkçülük akımını işleyen ilk romanlardan biri olma özelliğiyle de "Gönül Hanım",Türk edebiyatının tarihi gelişim seyrinde önemli duraklardan biri olarak okuyucuların karşısına çıkmaktadır.