Insafli Müslümanlar ve gayrimüslimler, Islâm dininin insan cinselligine olumlu bakan bir din oldugu hususunda görüs birligi içindedirler.” Müslüman feminist Kecia Ali, bu hatirlatmada bulunuyor kitabinda. Buna karsilik, günümüzde cinselligin “hassas konu” kabul edildigini, epeyce tabulastirildigini da söyleyebiliriz. Cinsel Ahlâk ve Islâm, Islâmî açidan cinsel ahlâka yaklasimlari tartisiyor. Konuyla ilgili tarihsel birikime tümüyle vakif olarak ve elestirel bir teorik dikkatle yapiyor bunu.
Ali’nin bu arastirmasinda bir hedefi, bir kaygisi var: “Esitlikçi bir cinsellik ahlâkinin olusturulmasina” katkida bulunmak. Bu kaygiya da bagli olarak, Islâm’da kadinin konumu, kitapta odaga yerlesiyor. Yazar, Türkçe basima yazdigi önsözde, cinsel ahlâkla ilgili tartismanin, toplumsal cinsiyetin de ötesinde, sinif, irk ve emperyalizme varana dek “her seyi” yeniden düsünmek anlamina geldigine dikkat çekiyor.
Su temel sorulari siralayarak: “Kimin hayati önemli? Hangi fikirlerin ciddiye alinacagina karar veren kimdir? Kimin fikirleri duyulabilir? Bilginin kaynaklari nelerdir ve Müslümanlar bu kaynaklari nasil kullanmalidir?”
Cinsel Ahlâk ve Islâm, Islâmiyet üzerine tarih, etik ve kadin alanindaki bütün arastirmalari uluslararasi literatürde yer edinmis olan Kecia Ali’nin en önemli eserlerinden biri.