Roman aslında sinemanın kitaba girmiş halidir. İnsan kendini romanın içinde bulur genelde ve okudukça içine daha da girer. Okurların kitaba bağlanması ve okurları derinden etkilemek için kitabın iyi yazılması gerek. Okurun bam teline dokunmak gerek. Peki iyi bir roman yazmak için neler yapılabilir? Kitap Vadisi blog olarak bu yazımızda iyi kitap yazmanın yöntemlerini derledik .
Kitap yazmadan önce ilk karar vereceğiniz şey kitabın konusu olmalı. Bilim-kurgu, tarih, mitoloji, roman, araştırma, korku ya da araştırma kitabı yazabilirsiniz tabi. Eğer ilk kez kitap yazacaksanız ufak denemelerle başlamanızı kesinlikle öneririz. Kitap yazacak kişi öncelikle kitap yazma konusunda yeterli bilgiye ve bir tarza sahip olmalıdır. Dil bilgisi kurallarını bilmeli, temel anlatım prensiplerini bilerek yazmaya başlamalıdır. Eğer teknik ya da araştırma türünde bir kitap yazıyorsanız, alıntı ve kaynakları belirteceğiniz dipnotları da yazacağınız şekilde kitaba başlamanızda fayda var.
Alışverişlerin çoğunun online olarak yapıldığı bir çağdayız. Yediğimiz yemekten market alışverişine, mobilyalarımızdan kitaplarımıza kadar birçok ihtiyacımızı artık internet üzerinden karşılıyoruz. Bu durum, hayatımızda ciddi bir kolaylık sağlamasının yanında bazen bizi tedirgin edebiliyor. Aldığımız ve ödemesini online olarak yaptığımız ürünün elimize ulaşmama ihtimali ya da aldığımız ürün yerine farklı ve ödediğimiz bedelin çok altında bir ürün gönderilmesi gibi durumlar online alışveriş yaparken bizi rahatsız eden sebeplerden bazıları. Böyle sorunlarla karşılaşmamak ve güvenli alışveriş yapmak için güvenilir web sitelerini tercih etmelisiniz. Güvenilir Sitelerin Özellikleri
Mustafa Kemal Atatürk , iyi bir lider ve komutan olmasının yanı sıra kitap okuma sevgisi ile de tanınır. Savaş esnasında dahi cephede kitap okuduğu bilinen Atatürk’ün kitapları günümüzde Anıtkabir’deki büyük kütüphanede yer almaktadır. Okuduklarını paylaşmaktan hoşlanan Atatürk, kitaplarında önemli gördüğü yerlerin altını çizer ve sayfaların kenarlarına notlar alırdı. Kitap Vadisi olarak bu yazımızda Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği kitapları derledik .
Bazı kitaplar adeta edebiyat dünyasına yeni bir soluk getiren niteliktedir. Bu eserler hem yazıldıkları döneme ışık tutar hem de gerek konuları gerekse üslupları ile yüzyıllar sonrasında dahi okuyucusuna yeni şeyler öğretecek ve okuyucusunun bakış açısını değiştirecek kadar yenilikçi olmayı başarırlar. Hayatımız boyunca bize öngörü sağlayacak ve birçok konuda yol gösterici olabilecek Dünya ve Türk Edebiyatı’nın en önemli eserlerini inceleyen Edebiyat Dergisi Notos, 74 kişinin yer aldığı soruşturma sonucunda “Ölmeden Önce Okunması Gereken 40 Kitap” listesini oluşturdu. Kitap Vadisi olarak, biz de bu önemli listeyi siz değerli okuyucularımız ile paylaşmak istedik.
Birbirinden değerli eserler ve yazarlarıyla Çağdaş Türk Edebiyatı oldukça geniş bir alanı kapsıyor. Edebiyat Dergisi Notos 5. büyük soruşturması, “Çağdaş Türk Edebiyatında En İyi 40 Şey ” anketi ile çağdaş Türk edebiyatının yaklaşık yüz yıllık geçmişi içinde yarattığı değerlere bir ayna tutuyor. 181 yazarın seçici olarak katıldığı anketin konusu “En İyi 40 Şey” olduğundan listede sadece yazarlar ya da eserler yer almıyor. İkinci Yeni veya 1950 Kuşağı gibi edebiyat toplulukları da listede yer alıyor.
Edebiyatın en değerli türlerinden biri de şüphesiz ki öykülerdir. Kısa ve iyi oluşturulmuş bir olay örgüsü ile bize birçok farklı konularda fikir veren ve yeni tecrübeler edinmemizi sağlayan öykücülerimiz, Edebiyat Dergisi Notos ’un “Yüzyılın 40 Öykücüsü ” soruşturmasına da ilham olmuştur. 20. yüzyılı en iyi şekilde analiz ederek edebiyata kazandıran 40 Çağdaş Türk Edebiyatı öykücümüz, 205 yazarın katılımı ile 167 öykücü arasından seçildi.
Biliyorsunuz ki çocukken okuduğumuz kitapların; düşünce yapımızı, değer yargılarımızı, davranış biçimlerimizi etkilemesinde çok önemli bir rolü vardır. Üzerinden ne kadar yıl geçerse geçsin o zamanlarda okuduğumuz kitapların yerini hiçbir şey tutmaz. Kitap Vadisi ailesi olarak hem şimdiki çocuklar hem de geçmişteki sizlerin okuyup çok beğendiğinizi düşündüğümüz kitapları listeledik.
Puslu Kıtalar Atlası, İhsan Oktay Anar Puslu Kıtalar Atlası , Türk Edebiyatı’nın ve İhsan Oktay Anar ’ın en başarılı kitapları arasındadır. Tarih, psikoloji, felsefenin iç içe geçtiği bu kitap modern Türk Edebiyatı’nın en iyi örnekleri arasında yer alır. Modern bir teknikle yazılan roman kimileri tarafından “edebiyatın yeni soluğu” olarak ifade edilmiş, alışılmadık ve sıra dışı bir teknikle yazılan alışık olunmayan bir dille de kaleme alınmıştır. Romandaki olayların kilit noktası iki kitap (Bu kitaplar “ Zagor Üstüne Öttürme ve Puslu Kıtalar Atlası ) ve bade benzeri bir uyku şurubu olarak gösterilmiştir.
Sally Rooney’in aynı ismi taşıyan kitabından uyarlanan dizinin konusu şu şekilde: Marianne Sheridan ve Connell Waldron aynı liseye giden ancak birbirinden oldukça farklı yaşayan iki genç. Connell’ın annesi Marianne’nin evinde temizlikçi olarak çalışıyor. Marianne, üst sınıf bir ailenin oldukça muhafazakar ve sevgisiz büyütülmüş çocuğu. İçine kapanık, derslerinde başarılı ve okulda kimse tarafından sevilmiyor. Aslında oldukça yalnız. Connell ise bekar bir anne tarafından oldukça düzgün yetiştirilmiş, edebiyata meraklı, aslında oldukça hassas ancak okuldaki popüler arkadaş çevresinin etkisinden kurtulmakta zorlanan bir genç. Karşılaştıkları anlarda aralarında tanımlayamadıkları bir çekim oluşuyor,