Aile pek çoklarına göre yıpranmış, hatta geride kalmış bir kavram olsa da dış dünyanın belirsizleşen koşulları karşısında hâlâ korunup kollandığımız bir yuva olmaya devam ediyor. Bu güven dolu ve destekleyici ortamı sağlayan ise anne babalarımızla, dahası bazı talihli durumlarda, büyükanne ve büyükbabalarımızla kurduğumuz yoğun ve kuvvetli bağ.
Aile, dar anlamda, çocukların olduğu yerdir. Her ne kadar bazen fazla talepkâr, zahmetli ve yorucu olabilseler de sebep oldukları sevinç bunların hepsine üstün gelir. Peki çocuklar yetişkinlere ne tür mutluluklar vaat eder? Anne baba olan kişilerin hayat tarzları ve öncelikleri nasıl değişir? Çocuklar yetişkinlerin dünyayı algılama ve deneyimleme biçimlerini nasıl etkiler? Eğitim meselesi, ebeveynçocuk ilişkisinin neresinde durur? Büyükanneler ve büyükbabalar için torunları neden çifte mutluluk anlamına gelir? Torun sevgisi, neden diğer sevgilerden ayrı ve üstündür?
Wilhelm Schmid, Anne Baba ve Büyükanne Büyükbaba Olmanın Sevinçleri Üzerine’de çocukların hayatı ne kadar doyurucu ve anlamlı hale getirebildiğini anlatıyor. Yazar aynı zamanda kuşaklar arası alışverişin zenginleştirici potansiyeline ışık tutuyor ve çatışmadan bir arada olmanın ipuçlarını veriyor.