Yalvaç'ta dericilik mesleğinin tarihi gelişimine ve günümüzdeki durumuna ışık tutmak amacıyla kaleme alındığı anlaşılan bu değerli kitabından dolayı, Yazarı Mesut Özerden beyefendiyi ve basımına katkılarından dolayı da, Yalvaç Yörük ve Türkmen Derneği Başkanı Zekiye Aksu hanımefendiyi kutluyorum.
Tarihte Yalvaç yerleşkesinin oluşmasında debbağlık mesleğinin önemi tartışılmaz bir gerçekliktir. İkinci Beyazıt döneminde takriben binbeşyüzlü yıllara ait Beyşehir Sancağında tutulan vergi kayıtlarından anlaşılacağı üzere, Yalvaç'ın yedi mahallesinin en büyüğü Debbağlar Pazarı Mahallesidir. Vergi mükellefi sayısı diğer altı mahalleye denktir.
Bilindiği üzere Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran'ın mesleği de Debbağlıktır. Yalvaç tabakhanesinde kökü tarihe dayanan pek çok gelenek, üretim alışkınlıkları ve meslek içi dayanışma kültürü Ahiliğin geçmişine dair araştırmacılara fikir verebilir.
Baba tarafından dedemin mesleği de Debbağlıktı. Yalvaçlı olup da aile ve akraba çevresinde tabakhane ile ilişkili en az bir yakını bulunmayan yok gibidir. Kitabın müellifi Mesut Özerden de mesleğin içinden gelen biri olarak tabakhanenin yakın geçmişi ve bugünkü durumu hakkında takdir edilesi bir sözlü tarih çalışması ortaya koymuştur. Bu çalışma, bundan böyle Ahilik Kurumu, Debbağlık Mesleği ve Yalvaç hakkında tarihi, sosyal, ekonomik ve kültürel araştırma yapmak isteyenler için bir başvuru kaynağı olacaktır.
Emeği geçenlere minnet ve teşekkürlerimle.
Yusuf Bilge Büyükboyacı