…Bu kitap, vatanını saran tarihi dramla şaşkına dönmüş bir İsraillinin destansı kişisel hikâyesidir. Ulusunun öyküsünü inceleyen İsrail doğumlu bir bireyin zaman ve mekânda yolculuğudur.
…Hepimizin yüzleştiği üç İsrail sorusu şunlardır: Neden İsrail? İsrail nedir? İsrail olacak mı?
Haaretz gazetesinde yazan ve dünyaca tanınan saygın bir gazeteci olan Ari Şavit, yıllar süren arşiv çalışmalarını pek çok ayrı kesimden yaptığı mülakatlarla birleştirerek, İsrail’i, işgal edilmiş toprakları, Filistin’i ve aynı zamanda da Siyonizm’in tarihini hem içeriden hem de dışarıdan bakan bir gözle aktarıyor.
Kitabında anlattığı bir hapishanenin gözetleme kulesindeki İsrailli bir askerin hissettikleri ya da ülkedeki gay hareketinin siyasi tarihle bağlantılandırılması, belki de şimdiye dek en az sesi dillendirilen anlatılar olmaları bakımından önemli.
… Benim içine doğduğum bu ulus, Filistinlileri dünyadan silmiştir. Buldozerler Filistin köylerini yıkmış, yetkililer Filistin topraklarına el koymuş, kanunlar Filistin vatandaşlığını feshetmiş ve vatanlarını ortadan kaldırmıştır.
… Kişinev pogromu dolayısıyla Lut Vadisi’ne geldikten kırk beş yıl sonra, Siyonizm Lut Vadisi’nde bir insan felaketine yol açtı. Siyonizm, evsizler için vadiye gelişinden kırk beş yıl sonra, evsiz bırakılan bir halkı Lut Vadisi’nden gönderdi. Ağır sıcağın altında, sisin ve kurumuş kahverengi tarlaların içinden, doğuya yürüyen kalabalığı görüyorum…
… Altı nolu gözetleme kulesinden denizi, kampı ve Gazze şehrini görebiliyorum. Gazze umutsuz ve çaresiz bir şehir. Burası, evlerini ve köylerini 1948 yılında ele geçirdiğimiz insanların şehri… Burası on yıllardır süren işgal altında sömürdüğümüz, insan haklarını, yurttaşlık haklarını ve ulusal haklarını inkâr ettiğimiz insanların şehri.
Natan Kitap Ödülü de dahil aldığı çok sayıdaki kitap ödülünün yanı sıra, 2013 yılında Economist dergisinin seçtiği yılın en iyi kitapları ve New York Times’ın en iyi on kitap ve Bestseller listesinde üst sıralarda yer almayı başaran bu eser çok kısa sürede yüz binlerce baskısıyla dokuz dile çevrildi.
Basım Tarihi : 3 2015
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 480
Ağırlık : 480 gram
En / Boy : 13.5 / 21
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Basım Yeri : Türkiye - İstanbul
Dil : Türkçe
Editör : Ayşegül Çakan
Çevirmen : Serpil Açıkalın Erkorkmaz