Mehmet Hazar bu eserinde bir Türk dili öğretim üyesi gözüyle Türkiye Türkçesi anlam bilimine yaklaşmıştır.
Türklük bilimi ve Türk anlam bilimi araştırmalarına katkı sağlayacak bu eserde, Türkçe sözcük anlam bilimi üzerinde durulmuştur. Cümle anlam bilimi ve metin anlam bilimi çalışmalarıyla bu seri tamamlanacaktır.
Eserde zaman zaman fono-semantik bir dil incelemesi yapılmıştır. Bu eserde Türçkenin anlam gücünün ne kadar zengin olduğu müşahede edilecektir.
Yazarımızın Türk anlam bilimi terimleri çalışmasını yayın evimiz tarafından sözlük olarak okuyucuya kazandırdık. Bu çalışmada ise önce konusu icaz ile ilgili bir ön söz yazılmıştır. Girişte anlam biliminin tarihçesi verilmiştir. Sonra sözcüğün oluşumuna geçilmiştir. Akabinde anlam özelliklerinde benzerlik, kefilik, değişmezlik, başkalaşabilirlik ve aynılaşma konularına değinilmiştir. Anlam başlığı altında ise alfabetik sırayla 87 alt başlık altında anlamlar irdelenmiştir. Anlam belirleyicileri ve anlam ayırıcıları başlığında konu tablo ile desteklenerek anlatılmıştır. Anlamdan göreve geçişte ise gramatikal inceleme yapılmıştır. Anlam alanı, tasarım ve duygu değeri, temel anlam ve sözcükler, art ve eş zamanlı anlam değişmeleri, sematik boşluk ve sematik tabaka konusu ile eser nihayet bulmuştur. En sonda sonuç ve değerlendirme bulunmaktadır.
Metin aralarına resim, şekil, tablo ve simgeler eklenerek okuyucunun ve öğrencilerin dikkati konuya çekilmiştir. Bu kitap hem genel okuyucuyla hem de anlam bilimi dersi alan öğrencilere hitap etmektedir.
Basım Tarihi : 10 2014
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 164
Ağırlık : 234 gram
En / Boy : 16.5 / 24
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Dil : Türkçe