Türkler tarihin bilinen en eski milletleri arasında; Türkçe de tarihin en eski ve en çok konuşulan dilleri arasında yer almaktadır. Türkçe, yazılı kaynakları bakımından da dünyanın en eski dillerinden biridir.
Türkçenin temel kaynakları ve Türkçeyle ilgili yazılmış yabancı kaynaklar Türkçenin kökleri binlerce yıl öncesine uzanan bir kültür ve medeniyet dili olduğuna tanıklık eder. Bu tanıklığın somut göstergelerinden biri de Türkçenin kendi kültür coğrafyası dışında yabancı dil olarak kullanılmış ve öğretilmiş olmasıdır. Bu noktadan hareket ederek hem Türkçenin gücünü ölçmek hem de tarih içerisinde birçok coğrafyada izlerini takip etmek mümkündür.
Türkçenin öğrenimi ve öğretimi ile ilgili pek çok eser kaleme alınmıştır. Türkçe Öğretimi Tarihi adlı kitapta hem Türkçenin temel kaynaklarından hem de bu konuda yurt dışında yapılan çalışmalardan hareketle Türkçe öğretiminin tarihi ana hatlarıyla dikkatlere sunulmaktadır.
Kitap esas itibarıyla: “Hun Dönemi’nde Türkçe Öğretimi”, “Köktürk Dönemi’nde Türkçe Öğretimi”, “Uygur Dönemi’nde Türkçe Öğretimi”, “Karahanlı Dönemi’nde Türkçe Öğretimi”, “Harezm Dönemi’nde Türkçe Öğretimi”, “Kıpçak Dönemi’nde Türkçe Öğretimi”, “Selçuklu Dönemi’nde Türkçe Öğretimi”, “Çağatay Dönemi’nde Türkçe Öğretimi”, Osmanlı Dönemi’nde Türkçe Öğretimi” ve “Cumhuriyet Dönemi’nde Türkçe Öğretimi” başlıklarından oluşmaktadır.