Tarih metodolojisi üç temel bilgi alanına dayanmaktadır. Bunların birincisi tarihin felsefesi, ikincisi ilk çağdan itibaren tarih incelemelerinde üretilmiş yaklaşımlar, üçüncüsü ise araştırma yöntem ve teknikleridir. Tarih üzerinde düşünmek veya tarihi bir konuyu anlamaya ve açıklamaya çalışmak, bu üç alanda da belli düzeyde bir birikim gerektirir. Tarihin ne olduğu konusunda fikri olmayan, geçmişte veya günümüzdeki farklı bakış açılarının neden ve nasıl oluştuğunu idrak edemeyen bir kişinin, araştırma teknik ve yöntemlerini öğrenmesi ve sağlıklı bir şekilde uygulaması beklenemez.
Elinizdeki kitap, tarih metodolojisinin sözü edilen üç temel unsuru dikkate alınarak tasarlandı. Kitabın muhtevası, üniversitelerimizde tarih eğitim ve öğretimi veren bölümlerdeki “Tarih Bilimine Giriş”, “Araştırma Teknikleri”, “Tarih Metodolojisi” ve “Seminer” gibi derslerin içerikleri ve öğrenim çıktılarına uygun hazırlandı. Lisans öğrencilerinin, tarih araştırmasında bir fikrin/sorunun oluşmasından araştırma ve yazma sürecine kadar rehber edinebileceği bir nitelikte hazırlanmış oan bu kitap, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki öğrencilere hitap etmektedir. Ders kitabı formatında hazırlanmış olsa da tarih meraklıları da kitaptan istifade edebilecektir.
Tarih Bilimi ve Metodolojisi adlı bu kitap, Türkiye'nin en deneyimli bilim insanlarının kolektif çalışmasıdır. Kitaptaki bölümler, yurt içi ve yurt dışı deneyimleriyle büyük bir birikime sahip olan ve alanlarında Türkiye'nin en iyileri arasında yer alan bilim insanları tarafından kaleme alınmıştır. Dolayısıyla zengin bir kadro ile hazırladığımız bu kitabın, başta öğrencilerimiz olmak üzere, tarihi anlamak ve tarih yazmak isteyen herkes için vazgeçilmez bir rehber olacağını düşünüyorum.