Alpaslan Isikli'nin Sendikacilik ve Siyaset basligini tasiyan kitabi, ülkemizde uzun yillar boyunca bir tür dokunulmazligi olan bir konunun derinlemesine ve kapsamli bir biçimde incelenmesini saglamistir. Aradan geçen zaman içinde yasanilan deneyler ve karsilasilan sorunlar, Isikli'nin çabasinin önemine ve anlamina yeni boyutlar kazandirmistir.
Isikli, geçen zamanin kazandirdiklarini, bugün altinci baskisi yapilan çalismasinin her yeni baskisi için kaleme aldigi birer önsöz çerçevesinde yansitmaya özen göstermis bulunuyor. Böylece, kitabin kuramsal alanda eskimeyen katkilarinin, yeni olusumlarin isiginda sinanmasi ve güncellesmesi mümkün olabilmistir. Bu arada, ana metin içinde de bazi güncellestirmeler yapilmistir.
Sendikacilik ve Siyaset, isçi hareketinin büyük kuramcilarinin, tarihin çarkini ileriye dogru döndürecek baslica güç olarak isaret ettikleri bir büyük olusumun, kuramsal ve tarihsel yönleriyle gün isigina çikmasina yönelik özgün tahliller içeriyor. Kitap, tarih sahnesinde yer almis ve bugünün dünyasinin sahne oldugu kazanimlarin ve yenilgilerin anlasilmasi bakimindan da mutlaka göz önünde bulundurulmasi gereken sendikacilik hareketleriyle ilgili gözlem ve degerlendirmeler de bulunmaktadir. Bu hareketleri etkilendikleri ideolojik akimlarla baglantilandirarak düzeyli ve ayni zamanda anlasilir bir üslupla okuyucunun bilgisine sunmaktadir.
Prof. Dr. Cahit Talas'in belirledigi üzere "Alpaslan Isikli'nin degerli yapiti, sendikacilik hareketlerinin gücü, rolü, içinde olustuklari topluma karsi sorumluluklarinin saptanmasi bakimindan zengin bir kaynaktir".