Öteki Metinler Bilge Karasu’nun, otuz yila yayilmis bir dönemde ürettigi ve çogunu yasarken yayimlamamis oldugu düsünsel/kuramsal agirlikli denemelerini, metinlerini, bunlarla birlikte okunabilecek notlari ve okunmasinda sakinca bulmadigini belirttigi günlüklerinden seçmeleri kapsiyor. Füsun Akatli’nin yayima hazirladigi bu metinlerde agirlik kazanan “öteki“ kavramina neden önem verdigini Karasu söyle anlatiyor:
“Yirminci yüzyil, ondokuzuncu yüzyilin kalitini yüklenirken, geçmisin yanlislarini bulup göstermis, elestirmis, ’tanima’yi, tanimanin yollarini yeniden düsünmege, irdelemege çalismis pek çok insanin konusup yazdigi bir yüzyil olmasina olmustur ama, en acimasiz, en kanli, en çilginca örneklerini art arda sergilemekten baska bir sey yapamamis görünüyor. ’Gelisen teknoloji’, en yararli göründügü alanlarda bile, ötekini ezmenin, ona usa sigmaz acilar vermenin bir baska adi olabiliyor.
Bu yazilarda, anlamaga çalismaktan baska bir sey yapmiyorum. ’Beriki’de, ’öteki’de benim, biziz, hepimiziz. ’Biz’i anlamaga çalisiyorum. ’Biz’i ’öteki’nden ayiran durumu anlamaga çalisiyorum. O kadar“
(Arka Kapak)