1000 TL Üzeri Kitap Alışverişlerinizde Kargo Bedava. Stoktaki Ürünler Aynı Gün Kargoya Verilir
Menü
Giriş
Şifremi Unuttum
Sepetim
Filtre
Kategoriler
Seçilen Filtreler
{{ SELECTED.TEXT }} ×
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE1_NAME }}
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE2_NAME }}
Marka
Model
{{ FILTER.NAME }}
Fiyat
İlgili kategoriye ait ürün bulunmamaktadır.

Orhan Kemal Kimdir?

Orhan Kemal, 15 Eylül 1914 yılında Adana’da Osmanlı Devleti varlığını sürdürürken dünyaya gelmiştir. 2 Haziran 1970 yılında Bulgaristan Halk Cumhuriyeti’nde hayata gözlerini yummuştur. Yazarın babası topçu teğmeni avukat Abdülkadir Kemali Bey, annesi ilkokul öğretmenliğiyapan Adanalı Azime Hanım’dır.

Adana’da çocukluğunu geçiren yazar, I. Dünya Savaşı’nda Adana Fransızlar tarafından işgal edildiği sırada Niğde’ye ardından da Konya’ya göç etmiştir. Orhan Kemal’in Kuvay-ı Milliye’ye katılan babası Delibaş isyanının bastırılmasından sonra TBMM’ye Kastamonu milletvekili olarak girmiştir. Bu şekilde Ankara’ya taşınan aile, 1923 yılında Adana’ya tekrar göç etmiştir. Babası 1930 yılında Ahrar Fırkasını kurmak ve gazete çıkarmak istemiştir ancak bu nedenle öldürülmek istenmiş, bu nedenle Suriye’ye göç etmek zorunda kalmışlardır. Lübnan ve Suriye’de kısa süre yaşayan yazar, 1932 yılında Adana’ya dönmüştür.

Adana’ya döndükten sonra dokumacılık, işçilik, amber memurluğu ve katiplik yapmıştır. Askerliğini yaptığı 1939 yılında ilk şiirlerini yazan yazar, komünizm propagandası yaptığı gerekçesi ile 5 yıl hapis cezası almıştır. Bursa cezaevindeyken Nazım Hikmet’le tanışan Orhan Kemal’in bu karşılaşma yazarlığının dönüm noktası olmuştur. Hapisten çıkmasının ardından sebze nakliyeciliği, amelelik ve katiplik yapmıştır. 1950 yılından sonra yazarlık yaparak para kazanmıştır.

Orhan Kemal hikaye, roman, şiir ve oyun gibi birçok tarzda eser verdiği halde daha çok romancılık alanında tanınmıştır. Ünlü olmasına sebep olan eserleri ‘Ekmek Kavgası’ ve ‘Küçük Adamın Notları’dır. 1960’lı yıllarda edebi hayatı en üst seviyesine ulaşmıştır. Golcü Raşit olarak bilinen Orhan Kemal Adanaspor’da futbol oynamıştır.

Hastalandığı için Sofya’ya giden yazar 2 Haziran 1970 yılında Sofya’dayken beyin kanaması geçirerek vefat etmiştir.

Orhan Kemal'in Kaç Eseri Vardır?

Orhan Kemal tarafından yazılan eserler şu şekildedir;

27 Roman
19 Öykü
ve inceleme, anı, oyun, röportaj türünde eserler.

Orhan Kemal'in Edebi Kişiliği Nasıldır?

Edebiyat hayatına şiir yazarak başlayan Orhan Kemal, hikaye ve roman yazmaya Nazım Hikmet ile tanıştıktan sonra başlamıştır. Yazdığı eserlerde kendi hayatında yaşadığı sıkıntıların etkileri de görünmektedir.

Cumhuriyet döneminin en önemli yazarları arasında yer alan Orhan Kemal eserlerinde sıkıntılı ve yoksul insanların yaşadıkları aşkları, üzüntüleri ve mücadeleleri anlatmıştır. Yazarın kitaplarındaki konuları üç şekilde sınıflandırabiliriz. Bunlar şu şekildedir;

Orhan Kemal’in kendi hayatından izler taşıyan eserleri;
1. Baba Evi
2. Avare Yıllar
3. Murtaza
4. Grev
5. Cemile

Orhan Kemal’in Çırçır ve Çukurova toprak ilişkilerini anlattığı eserleri;

1. Vukuat Var
2. Bereketli Topraklar Üzerinde
3. Hanımın Çiftliği
4. Kanlı Topraklar
5. Eskici ve Oğulları

Orhan Kemal’in İstanbul’daki insanların yoksul hayatını anlattığı eserleri;

1. Devlet Kuşu
2. Suçlu
3. Gurbet Kuşları
4. Sokakların Çocuğu

Yazarın eserlerinde ‘küçük adamlar’ diye bahsettiği güruh ırgatlar, işçiler, suçlu çocuklar, fahişeler, gardiyanlar, mahpuslar, dilenciler, işçi kahyaları, işten atılanlar, çöpçüler, simsarlar, gurbetçiler, dullar, emekliler, ezilen, ihtiyarlar ve sömürülen insanlardır.

Orhan Kemal eserlerinde şive taklitlerine sıklıkla yer vermektedir. Yazarın yalın ve canlı bir anlatımı var. Eserlerinin içeriğine önem verdiği için üslubu ikinci planda bırakmıştır.

Roman, hikaye ve tiyatro türünde birçok eser veren Orhan Kemal’in yazdığı en ünlü hikaye 72. Koğuş’tur. Eserlerinde diyaloglar çok önemlidir. Yaptığı gözlemleri hikayelere etkin bir şekilde aktarır.

Orhan Kemal'in Eserleri Nelerdir?

Yazar işçilerin, öğrencilerin ve yoksul kesimin kısaca ‘sokaktaki adamın’ yaşamını anlatan eserler vermiş, insanla toplumun ilişkisini gerçekçi bir dille anlatmıştır. Orhan Kemal’in yayımladığı 27 roman, 19 öykü ve inceleme, anı, oyun, röportaj türünde eserleri vardır.

Orhan Kemal’in öykü türünde yazdığı eserler;

1. Ekmek Kavgası (1949)
2. Çamaşırcının Kızı (1952)
3. Dünyada Harp Vardı (1963)
4. Küçükler ve Büyükler (1971) (Ölümünden Sonra)
5. Yağmur Yüklü Bulutlar (1974)
6. Oyuncu Kadın (1975)
7. Serseri Milyoner/İki Damla Gözyaşı (1976)

Orhan Kemal’in çocuk kitapları türünde yazdığı eserler;

1. Aslan Tomson (1976)
2. İnci’nin Maceraları (1979)

Orhan Kemal’in roman türünde yazdığı eserler;

1. Baba Evi (1949)
2. Bereketli Topraklar Üzerinde (1954)
3. Eskici ve Oğulları (1962) – (Eskici Dükkanı Adıyla 1970)
4. Sokakların Çocuğu (1963)
5. Bir Filiz Vardı (1965)
6. Müfettişler Müfettişi (1966)
7. Sokaklardan Bir Kız (1968)

Orhan Kemal’in oyun türünde yazdığı eserler;

1. İspinozlar (1965)
2. 72. Koğuş (1967)

Orhan Kemal’in anı türünde yazdığı eserler;

1. Nazım Hikmet’le Üç Buçuk Yıl (1965)

Orhan Kemal’in inceleme türünde yazdığı eserler;

1. Senaryo Tekniği ve Senaryoculuğumuzla İlgili Notlar (1963)

Orhan Kemal’in vefatından sonra İstanbul’dan Çizgiler (1971) isimli röportajı yayımlanmıştır.

Orhan Kemal’in yazdığı tüm eserleri Kitap Vadisi’nden satın alabilirsiniz.

Çok Okunan Orhan Kemal Eserleri Nelerdir?

Anadolu insanının yaşadığı sıkıntıları, dertleri ve yaşam biçimlerini eserlerinde işleyen Orhan Kemal için ‘Ezilenlerin Yazarı’ denilmiştir. Çok okunan Orhan Kemal kitaplarını şu şekilde sıralayabiliriz;
1. Murtaza
2. Gurbet Kuşları
3. Sarhoşlar
4. Eskici ve Oğulları
5. Evlerden Biri
6. Bereketli Topraklar Üzerinde
7. Arkadaş Islıkları
Orhan Kemal Sözleri Nelerdir?
Yazdığı tüm eserleri ile edebiyat dünyasına çok büyük katkılar sağlamış olan Orhan Kemal tarafından yazılan eserlerden seçilen birbirinden güzel sözleri şu şekilde sıralayabiliriz;
1. Şükrünü eda edebileceğin az mal, şükrünü eda edemeyeceğin çok maldan daha hayırlıdır.
2. Düşününüz. Öfke ve hiddet, düşünmeyi daraltır, insanı yanıltır.
3. İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez…
4. Maçlar yapardık… Gazozuna, ellişer kuruşuna… Ağustos güneşinin Adana’yı kasıp kavurduğu altmış derece sıcaklıkta biz top peşinde koşardık. Yanmış meşine dönmüştük. Yorgi bir gün ‘Yahu çocuklar,’ demişti. ‘ay ışığında futbol oynamak kıyak mı kıyak olacak!’ Sahiden de… Pırıl pırıl ayın altında saha gündüz gibiydi.
5. Öyle bir sevgilim olsun istiyorum ki ne demek istediğimi bakışlarımdan anlasın. Sözle değil, gözlerimizin bakışıyla anlaşalım, sonra küçücük bir evimiz olsun çok değil, iki oda bir salon.
6. Bence asıl ölmek, istenilmeyen bir dünyada yaşamaktır, her yirmi dört saatte yirmi dört kere ölerek.
7. Bir insan ya insan olmalı, insanlar için canını vermeli, ya da kalabalık etmemeli dünyamıza! Ben bunu bilir bunu söylerim.
8. Keşke o kuşların arasında olsaydı insan olacağına! Gözleri yumdu. Ya da kanadı olsaydı insanların, kuş misali, uçsalardı, uçabilselerdi.
9. Ölüm korkusu vuran yüzler gerilmiştir aşağıda. Gözler yuvalarından fırlamış. Ölüm kaşla göz arasında pusu kurmuş…
10. İstediğin kadar büyük ol, geldiğin yer toprak, gideceğin yer gene toprak.
11. Şimdi mal, mülk, para kimdeyse itibar onda. Bu dünya, bu haksız dünya niye bozuluyor günden güne? Belli bir şey, eski hatıralar, eski saygılar unutuldu ondan.
12. Yoksul babalar bulundukça ben bayramı, bayramları sevmiyorum, sevemiyorum, sevemeyeceğim.
13. Olmuyordu. Uyuyabilmesi için mutlaka bir şeyler okuması lazımdı. Kendini okumaya öylesine alıştırmıştı ki, okumadan belki de günlerce uyku girmeyecekti gözüne.
14. Mal, mülk, para, emlak… İstikbalimizin garantisi değil yavrum! Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, milyonerlerin bile geleceği garanti altında değil.
15. Güçlü bir hafıza, ağır bir cezadır. Ve işin kötüsü iyi anları nadiren, kötü anları sıklıkla hatırlatır.
16. Size teklif edilecek işlerde dikkatli olunuz, size ait olmayan bir görüşü savunmak zorunda kalmayınız.
17. Elbette bahar güneşi parlatacak ıslak ağaçları. Ve tuza banarak erik, çağla, taze badem yiyeceğiz elbette.
18. Kibir bele bağlanmış taş gibidir. Onunla ne yüzülür ne de uçulur.
19. Haklısın insanın mal olmaması lazım. Ama oluyor işte. Ve sen bunu ancak şimdi, yani bıçak kemiğe dayanınca düşünebildin. İğne etine saplanınca…
20. Yıllar kırık plaklarda kalmış çok eski türküler gibi geldi geçti.
21. Konuşmaktan çok, herkes kendi içindekini yaşıyordu. Bu daha iyiydi.
22. Hayat, herkesin katıldığı başsız sonsuz bir koşudur. Bacakları kuvvetli, soluğu bol olan kazanır.
23. Annem, ‘Kim kiminen, değirmenci suyunan’, derdi. Sahidende öyle. Rivayet ederler ki Babil’de meşhur bir kule yapılırken yetmiş iki buçuk milletten işçi alınmış. Öyle bir zaman gelmiş ki kimse kimsenin dilinden anlamaz olmuş. Dünyamızın, insanların hali, Babil Kulesi’nin inşası sırasındaki Babil’in haline benzemiyor mu?
24. ‘İnsanlara kızmamaya alışın!’ demişti. ‘İnsanlar kızılmaya değil, sevilmeye muhtaçtırlar. Hastasına kızmayan bir doktor olmaya çalışın. Ekmeğinizi alnınızın teriyle kazanın, kitaplar satın alın, bol bol kitap okuyun. Benim kim olduğumu öğrenip de ne yapacaksınız? Bir insan işte…’
25. Değer mi? Bir kız için mahvolmaya değer mi evladım? Değmez mi? Sevdiğin, yandığın bir kız için vurmak, vurulmak değmez mi usta? Değmez Kemal. Çünkü dünyada, uğruna mahvolmaya değecek kadar büyük, şerefli başka tutkular var!’
26. ‘Beyefendi! Her yerde insanlar… Koşuyorlar, gidiyorlar, geliyorlar,tutuyorlar, koparıyorlar…Yığın yığın, vıcık vıcık, sürü sürü insanlar… Üzerinize atlıyor, lokmanızı ağzınızdan kapıyorlar beyefendi. Beyefendi, insanlar kurt gibi, kurtlar gibi saldırıyorbeyefendi!’
27. Çok kimse kendindeki kusurun farkındadır, fakat açığa vurmaktan çekinir. Kendindeki kusurları görebilmek bir özelliktir, bu kusurları söyleyebilmek ikinci özellik, hele kendisiyle alay edebilmek bir zekadır.
28. Az bulur az yeriz, çok bulur çok. Çok bulduğumuz yok ya, sözün gelişi… Ekmeğimizi tuza banıp yediğimiz çok olur. Lakin can sıkıntısı, keder, yüz eğrisi, tasa filan girmez kapımızdan içeri. Sokmayız ki girsin!
29. Gene de büyüklük taslamam ben olsam. Neden? Çünkü büyüklük Allah’a mahsus. İstediğin kadar büyük ol, geldiğin yer toprak, gideceğin yer gene toprak.
30. Yüreğim gazel yaprağı gibi titriyor.
31. Gönül kimi severse güzel o.
32. Herkes ama herkes konuşuyor. Dinleyen kimse yok.
Orhan Kemal Eserleri Kitap Vadisi’nde!
Yazdıklarıyla her zaman halkın yanında olan Orhan Kemal’in yazmış olduğu tüm eserleri Kitap Vadisi’nden satın alabilirsiniz. Orhan Kemal kitaplarını en uygun fiyatlarla satın alarak sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.