Son yillarda uluslararasi ekonomik iliskilere damgasini vuran kavram ’küresellesme’ oldu. Özellikle son yirmi yildir artan bir ivme ile dünya ekonomisini biçimlendirecek kadar güç kazanan ’küresellesme’, yaratmis oldugu yeni iliskilerle de dünya ekonomik gündeminin basina geçti.
Prof. Gülten Kazgan, bu kitabinda ’ulus-devlet’le boy ölçüsen, kazanim ve tahribatlariyla, dünya ekonomik düzeninin çerçevesini degistiren ’küresellesme’ gerçeginin muhasebesini yapiyor. Bilgi ve iletisim teknolojilerindeki gelismeler, yeni ’bilgi çagi’ insani, insan emegi ve bu emegin degerindeki degisim, yasanmakta olan Kuzey-Güney çeliskisi, bunun yarattigi adaletsizlikler, sivil toplum ve uluslararasi örgütlenmeler ile çokuluslu sirketlerin satranç tahtasini andiran yeni iliskiler agindaki rolleri kitaptaki ’küresellesme’ tartismasinin arka planini olusturuyor.
Prof. Gülten Kazgan bu eserinde, zengin Kuzey, yoksul Güney, gelismis-gelismekte olan ülkeler, Dogu-Bati, Merkez-Çevre karsitliklarini ve bu iliskiler agi içinde küresellesme gerçegini karsilastirmali bir perspektifle tahlil ediyor.
(Tanitim Bülteninden)