Jan Devletoğlu’nun bir ömür boyu sahip çıktığı toplumda hep farklı bir kimlikle kabul edilmek istenişine karşı direnişini konu alan samimi bir anlatı…
İyi Kötü Ermeni Türk basını ve yabancı basında bir ömür boyu çalışmış bir Türk gazetecisinin, hatırlayabildiği kadar gerilere giderek, çocukluk döneminden bugüne çeşitli evrelerde Türkiye ve İngiltere’de kimlik arayışını anlatıyor. Hayatı boyunca çoğunluktan biri olduğunu kanıtlamaya çalıştığını belirten Jan Devletoğlu, yaşadığı üzücü ve garip olayları, karşılaştığı güçlükleri, ayrımcı davranışları, trajikomik bir dille kaleme aldığı İyi Kötü Ermeni adlı kitabında topladı.
Kitabın küçük bir bölümünde yer alan Ermeni Tehciri konusunda ise Devletoğlu, “1915 Ermeni Tehciri’ne ve babamın ölümünden sonra ortaya çıkan ‘tehcir güncesi’ne gelince, amacım, geçmişteki olayları anlatmak veya tartışmak değildi. Hayat ikilemimi anlatırken babam da o hayatın içinde olduğu için buna yer verdim” diyor.
İyi Kötü Ermeni Jan Devletoğlu’nun bir ömür boyu sahip çıktığı toplumda hep farklı bir kimlikle kabul edilmek istenişine karşı direnişini konu alan samimi bir anlatı.
Yazar Hakkında:
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi ve Psikoloji Bölümlerinden mezun oldu. Londra’da sinema ve televizyon yüksek lisansı yaptı. Gazeteciliğe Safa Kılıçlıoğlu’nun Pazar mecmuasına mizah yazıları yazarak başladı. Kadri Kayabal’ın THA (Türk Haberler Ajansı) döneminde ajansın İngiltere temsilcisi oldu. “Varto”, “Sabahçılar” ve “Doğu Anadolu” konulu fotoğraf ve foto-röportajları İsveç’te büyük ilgi gördü. İsveç Pen Kulübü deprem fotoğraflarını sergiledi. İsveçli yazar Carl Elof Svenning’in kitaplarında, İsveç dergi ve gazetelerinde yayımlanan foto-röportajları ödüller aldı. İsveç gazetelerinin Türkiye muhabirliğini yaptığı dönemde Türkiye’de on dört, İsveç’te üç fotoğraf sergisi açtı. Türkiye’de ve uluslararası fotoğraf yarışmalarında birincilik ödülleri aldı. TRT 2’nin “İyi Akşamlar” programına Londra’dan katıldı. 1985 yılında Güneri Cıvaoğlu’nun teşvikiyle yeniden Londra’ya döndü ve Güneş gazetesinin Londra muhabiri oldu. 1990 yılında Sabah Grubu’nun İngiltere temsilciliğini üstlendi. Sabah, Yeni Yüzyıl, Binyıl gazetelerinde ve Aktüel dergisinde araştırmacı gazeteci olarak hazırladığı yazı dizileri İngiltere ve İsveç’te yankı buldu. 1996 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin “Yılın Gazetecisi” ödülünü aldı. İlk kitabı Umut Yolcuları (Boyut Yayın Grubu) İngiliz basınında ses getirdi. 2002 yılında Sabah Grubu’ndan ayrılarak Vatan gazetesinin İngiltere temsilcisi oldu. 2012 yılında Vatan’dan ayrıldı. Son kitabı İngiliz Arşivlerinde 12 Eylül’ün Ayak Sesleri (Doğan Kitap) üç baskı yaptı.
Basım Tarihi : 1 2015
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 212
Ağırlık : 212 gram
En / Boy : 14 / 23
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Basım Yeri : Türkiye - İstanbul
Dil : Türkçe