Herkesin yalnızca kendi için ve dilediği gibi yaşamasını serbest bırakan genel ve sürekli bir irade düşünülemez; çünkü yaşamın gözlemleri, bunun amacına uygun olmadığını hızla gösterecektir. Genel irade, sadece ve sadece kamusal yaşamın düzenlenmesine yönlendirilebilir; bu düzen, yine sadece ve sadece, amaçları açısından her yöne yönlendirilen bir insan topluluğunu bir "topluluk olarak" gerçekleştirilebilir.
Bireyselleşmiş her amaç, genel amacın bir parçası gibi talep edilebildiği ölçüde haklı ve meşrudur.
Kamu halk okullarının amacı, ahlaki bir hedefi en önde ve en yüksek derecede yerine getirmektir, ki bunun sonucunda yetişmekte olan nesillere hem alışkanlıkla hem de zekayla hizmet eden bir eğitim sunar. Bu, sadece faydacı bir hedeften daha düşük bir şey değildir; tam tersine, ahlaki ve en üst seviyede bulunan bir amaçtır. Bu amacın gereği olarak, ahlaki değerler ve ilkelere uygun bir eğitim sunarak toplumun ilerlemesine katkıda bulunulması hedeflenir.
İdeal bir halk okulu, çocukları gelecekteki meslekleri doğrultusunda gruplar halinde bir araya getirir ve bu okulun ana amacı, çocukları bu mesleklere hazırlamaktır. Bu okulun örgütü, çocukların bu mesleklere hazırlanmasını sağlamak için sistemli bir iş dersi şeklinde örgütlenir ve bu ders, çocukları belirli işlere alıştırır ve işlerin doğru ve verimli bir şekilde yapılmasını öğretir. Bu sayede çocuklar, gelecekteki mesleklerini daha iyi icra edebilirler.
Mantıksal düşünme adı verilen öğretim ve eğitimin doğası, zihinsel problemleri çözmek için giderek daha karmaşık düşünce zincirlerini mantıklı bir kesinlikle sıralamaktan başka bir şey değildir.