SET İÇİNDEKİ KİTAPLAR
Dokuz Dünya Devi – Amy Webb
Robotların Yükselişi – Martin Ford
İşi Ustasından Öğrenin – Frank Arnold
Geleceği Görenler – Fırat Demirel
DOKUZ DÜNYA DEVİ - AMY WEBB
Teknoloji Devleri ve Onların Düşünen Makineleri İnsanlığı Nasıl Tahrip Edebilir?
İNSAN-MAKİNE İLİŞKİSİNİ DÖNÜŞTÜREN
GÜÇLÜ ŞİRKETLER HAKKINDA BİR ÇAĞRI…
Yapay zekâ hayatlarımıza girdi bile ama bu, beklediğimiz şekilde olmadı. O bize trafikte yol gösteren; yanlış yazdığımız sözcüklerde ne demek istediğimizi anlayan; ne satın alacağımızı, izleyeceğimizi ve dinleyeceğimizi belirleyen görünmez bir altyapı.
Artık yapay zekânın geleceğinin yalnızca yaygın işsizlikten ve tepemizde uçan insansız silahlardan ibaret olmadığını biliyoruz.
Dokuz büyük şirket -Amazon, Google, Facebook, Tencent, Baidu, Alibaba, Microsoft, IBM ve Apple- yapay zekânın hâkimleri ve finansal kazanç elde etmek için sadece donanım ve kod oluşturmakla kalmıyor, insanlığın değerlerini yansıtan düşünen makineleri de inşa ediyorlar.
Dokuz Dünya Devi’ni mercek altına alıp yapay zekânın vaatlerine ve tehlikelerine ışık tutan Amy Webb, ileride bizi nelerin beklediğini ve yapay zekânın hepimizle ilgili olduğunu anlamamızı sağlıyor. Gelecek için kurguladığı potansiyel senaryolar üzerinden Webb, yapay zekânın mevcut ekonomilerimizi ve dünya düzenini nasıl yeniden biçimlendireceğine ve bunun ABD ile Çin arasında sebep olabileceği jeopolitik gerilime dair derin bir kavrayış sunuyor.
Makineler düşünebilir mi? Bir makinenin düşünebilmesi ne anlama gelir?
İnsan zekâsı ile Çin ve ABD’nin Dokuz Dünya Devi tarafından yapılan makineler arasındaki bağlantı nedir?
Bir grup insan tarafından herkes için karar vermek üzere tasarlanmış bir sisteme güç aktardığımızda topluma ne olur? Peki ya bu kararlar, piyasa güçlerinden veya hırslı bir siyasi partiden etkileniyorsa?
Yapay zekâ sistemleri tam olarak hangi “biz” üzerinden modelleniyor? Kimin değerleri, idealleri ve dünya görüşleri öğretiliyor?
Yapay zekâ, Amerika’nın üç efendisine; Washington, Silikon Vadisi ve Wall Street’e mi, yoksa daha geniş bir kitleye mi hizmet edecek?
Dokuz Dünya Devi; insan merkezli bir çağrıdan çok daha fazlası… Bizi algoritmik karar vericilerden ve güçlü şirketlerden kurtarmak ve bu süreçte insanlığın doğru yolu tutabilmesi için ayrıntılı bir plan…
ROBOTLARIN YÜKSELİŞİ - MARTIN FORD
Yapay Zeka ve İşsiz Bir Gelecek Tehlikesi
“Martin Ford’un Robotların Yükselişi’nde belgelediği üzere, teknolojinin işleri birer birer mideye indiren koca ağzı artık en yüksek eğitimi ve mahareti gerektiren işleri bile tehdit eder hale geldi. İnsanlar robot teknolojisinin doğurmakta olduğu sonuçları şimdiden üzerlerinde hissetmeye başladılar. Kitapta bunlar çok ustaca anlatılmış.
— BARBARA EHRENREICH, New York Times Book Review
“Duru, kapsamlı ve korkusuz… Robotların Yükselişi uzun zamandır tartışılan bir konuya paha biçilmez katkılar sağlıyor.”
– LOS ANGELES TIMES
“Çok iyi araştırılmış bir kitap. Ve insanın huzurunu kaçıracak derecede ikna edici.”
– FINANCIAL TIMES
Geleceğin meslekleri neler? Ne kadar sayıda iş olacak? Peki bu işlere kimler sahip olacak? Teknoloji hızlanıp da makineler kendi başlarının çaresine bakmayı öğrendikçe, daha az sayıda insana ihtiyaç olacak. Yapay zeka daha şimdiden pek çok “iyi iş”i gereksiz hale getirdi bile: Yardımcı avukatlar, gazeteciler, ofis çalışanları, hatta bilgisayar programcıları bile yerlerini yavaş yavaş robotlara ve zeki yazılımlara bırakıyorlar. İlerleme sürdükçe mavi ve beyaz yaka işler buharlaşıp uçacak; orta sınıf aileler sıkıştıkça sıkışacak. Gittikçe artan aile masrafları da cabası. Bilgi teknolojisi sayesinde bazı şeyler ucuzlasa da, özellikle eğitim ve sağlık sektörleri bu dönüşümden nasiplerini almadılar ve büyük masraf kapısı olmayı sürdürüyorlar. Bunun sonucunda muazzam bir işsizlik ve eşitsizlik dalgası yükselebilir, hatta bizzat tüketici ekonomisi çökebilir.
İşçilere daha iyi eğitim vermek gibi eskiden teknolojik yıkıma deva olmuş çö