Insan Haklari Danisma Kurulu (IHDK), 4643 sayili Kanun’la “Insan haklarina iliskin olarak, ilgili devlet ve sivil toplum kuruluslari arasinda iletisim saglamak; insan haklarini kapsayan ulusal ve uluslararasi konularda danisma organi olarak görev yapmak üzere“ kurulmustu.
Kamu kurumlari ile insan haklari alaninda çalisan demokratik kitle örgütü üyelerinden ve insan haklari alaninda çalisan uzmanlardan olusan bu Kurul’un karma yapisi, Türkiye pratigi açisindan çok önemli bir sürecin ilk adimi olacakti. IHDK, insan haklarina dayali bir hükümet politikasinin olusmasi, resmi ve sivil alanda birincil deger olarak insan haklarinin korunmasi ve uygulamaya konulmasi açisindan özel, özel oldugu kadar da önemli bir görev yapacakti. Ancak, yasanilan süreç, insan haklari kurullarinin yasal planda olusturulmasi ile bu yasalari yapma iradesine sahip olanlarin insan haklarina dayali bir hukuk sisteminin gerekliligini bizzat içsellestirmelerinin ve yasama geçirmelerinin farkli iki durum oldugunu gösterdi.
Özünde bir belgesel olan bu kitap, IHDK’nin ilk Baskanlik Divani’nin çok kisa süren öyküsünü sunuyor. Türkiye’deki insan haklari pratiginin ortaya koydugu deneyimlerden ögrenilecek çok sey var: Dogrulari söylemeye devam etmek, dogru davranislar için yanlislari akilda tutmak, insan haklari mücadelesinde hepimize yol gösterecektir.
Senal Sarihan / IHDK eski Baskan Yardimcisi
(Arka Kapak)