Şahıslar ve hadiselerle her türlü benzerlik tesadüfi değildir….
Türkçede pek az bilinen Çağdaş Kıbrıs Edebiyatının bir başyapıtını müjdeleyen 2015 Devlet Edebiyat Ödüllü İlk Yaratılanlar romanında Sofronis Sofroniu gerçek ve hayali kişileri içiçe örerken olay örgüsü Kıbrıs’ın köylerinden Amsterdam ve New York’un sokaklarına, 21. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar geniş bir zaman aralığına yayılıyor.
Soluk kesici gizemli bir örgünün peşine düşen okur mekânsal ve zamansal bir seyyaha dönüşüyor; bu yolculukta tarih ile edebiyat ayrılmaz bir biçimde iç içe geçiyor. Yakın ve uzak geçmişin mekân, karakter ve anonim kalabalıkları soluk almaya, hep birlikte karanlık bir gizemin düğümünü çözmeye çalışıyor.
Kurgunun ve tarihin sınırlarında sayısız karakter geçmiş, bugün ve geleceklerinin kendi iradeleri tarafından mı yoksa daha derin dışsal güçler tarafından mı belirlendiği kadim sorusunu sorguluyorlar. Şiir, müzik ve resmin anlatının her unsuruna sızışını tecrübe eden okur, Kıbrıs ve bölge tarihinin seyrini değiştirecek bir cinayetin izini sürüyor.
“Gülün Adı’nı yahut Melekler ve Şeytanlar’ı sevenler, kurgu ve hikâyesinde ustalar yakışır bir iş çıkartan, gizem, hakiki olaylar ve macerayı Akdeniz usullü harmanlayan İlk Yaratılanlar’ı mutlaka okumalı.”