Münevver Ayaşlı’nın, ilk olarak 1984’te basılmış eseri olan Edep Yâ Hû Osmanlı sarayındaki âdet ve merasimler (Cuma selamlığı, dini bayramlar, cülûs törenleri, düğün ve sünnet merasimleri vs), sarayda ve haremde yaşananlar (Sultan Abdülhamid’in tahta çıkışı, Sultan Mehmed Reşad’ın mizacıyla ilgili bilinmeyenler, saray sofraları ve ikramlarla ilgili detaylar, sarayda üç ayların nasıl yaşandığı, Osmanlı’da kiler kültürü, Türk mutfağı ve Ramazan sofralarıyla ilgili unutulmaya yüz tutmuş ilgi çekici teferruatlar) ve devrin meşhur isimlerine dair hikâyelerden oluşuyor.
Kitabın ikinci bölümünün adı “Merak”. Bu bölüm, Münevver Ayaşlı’nın 1967-1972 yılları arasında gazetelerde yazdığı dinî-tasavvufî mahiyetteki köşe yazılarının toplanmasıyla oluştu. Ayaşlı’nın Yeni İstanbul ve Babıâli’de Sabah gazetelerinde neşredilmiş bu makaleleri; üç aylar, mübarek gün ve geceler, çeşitli din büyüklerinden bahislerle başlayıp, Eşrefoğlu Rumi’nin Müzekki’n-Nüfus adlı eserinden, İmam Gazali’nin Kırk Esas ile Mükâşefetü’l-Kulûb ve diğer bazı klasikleşmiş dinî eserlerden alıntılar, Asr-ı Saadet’ten pek çok hikâyeler-ilginç anekdotlar (Siyer-i Nebi, Hicret hadisesi, Gazalar) içeriyor.
Edep Yâ Hû hem artık baskısı bulunmayan bir kitabı gün ışığına çıkartması, hem de Ayaşlı’nın dağınık haldeki pek çok yazısını bir kitapta toplaması açısından son derece değerli.
Basım Tarihi : 1 2018
Baskı Sayısı : 2
Sayfa Sayısı : 216
Ağırlık : 216 gram
En / Boy : 13.5 / 21
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 2. Hamur
Basım Yeri : Türkiye - İstanbul
Dil : Türkçe