Cenap Şahabettin, 1870 yılında Manastır’da dünyaya gelmiştir. 12 Şubat 1934 yılında İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur. Şairin babası Plevne’de vatani görevini yaptığı sırada şehit düşmüş, bu nedenle ailesi İstanbul’a göç etmiştir. Tophane’de yer alan Fevziye Mektebi’nde ilköğrenimini tamamlayan şair daha sonra Gülhane Askeri Rüşdiyesi’ni bitirmiştir. Askeri Tıbbiye’den mezun olduktan sonra hekim yüzbaşı olarak doktorluk görevini ifa etmiştir. Sonraları Paris’e giden yazar 4 yıl cilt hastalıkları eğitimi almış, Türkiye’ye döndükten sonra Mersin, Rodos ve Cidde’de karantina hekimliği yapmıştır. Daha sonra sıhhiye müfettişliği yapmıştır. 1914 yılında emekli olduktan sonra Darülfünun’da Türk Edebiyatı dersleri vermiştir. Kuva-yı Milliye’ye karşı olduğu için öğrencileri tarafından istifa ettirilmiştir. Yaşadıklarından sonra Cumhuriyet’i desteklese de, yalnızlıktan kurtulamamıştır.
Cenap Şahabettin 1885’de ilk şiirini Saadet gazetesinde yayımlamıştır. İlk başlarda Divan şiiri türünde eserler verdiyse de, Abdülhak Hamit Tarhan ve Recaizade Mahmut Ekrem’den etkilenerek Batı tarzı şiir yazmaya başlamıştır.
Şiirleri Servet-i Fünun dergisinde yayımlanan şair, Halit Ziya Uşaklıgil ve Tevfik Fikret ile Servet-i Fünun edebiyatının en önemli yazarlarından olmuştur.
İmgeler döneminin sanat dünyasında şiire ‘nesir-musikisi’ demesi, ‘saat-i semenfam’, ‘çeng-i müzehhep’, ‘nay-i zümürrüt’ gibi deyimler kullanmış ve tartışmalara sebep olmuştur.
Müzikle uyumlu heceler kullandı ve en güzel örnek olarak ‘Yakazat-ı’ Leyliye’ ve Elhan-ı Şita’ şiirlerini yazdı.
Tevfik Fikret’in ardından Servet-i Fünun kuşağının en önemli şairidir. Sadece şiir türünde eserler vermeyip nesir türünde de yazılar yazmıştır. Yazılarında takma isimler kullanmıştır. Bunlar, Dahhak-ı Mazlum, Hakkı Talip, Raik Vecdi, Ahmet Peyman’dır.
Cenap Şahabettin Sembolizm akımının öncülerindendir. Sembolizm, parnasizme karşı bir akım olarak ortaya çıkmıştır. Parnesizm de insan izlenimleri ve duyguları önemli değil, önemli olan tek şey gerçekler ve düşüncelerdir. Sembolistlerde tam tersi insanın iç dünyasına ve duygusallığa yönelim vardır. Somut gözle görünen her şey, insanın duyuları ve dış dünya ile köprü kuran simgelerdir. İnsanın algılaması ile dış gerçek arasındaki bağdır. İnsan bir nesneyi nasıl algılıyorsa o şey öyledir. Sembolistler sembolleri kullanarak dış çevrede oluşan olayların insan üzerindeki izlenim ve etkilerini anlatmışlardır.
Cenap Şahabeddin’in şiir türünde verdiği eserler;
Cenap Şahabeddin’in tiyatro türünde verdiği eserler;
Cenap Şahabeddin’in gezi yazısı türünde verdiği eserler;
Cenap Şahabeddin’in düzyazı türünde verdiği eserler;
Cenap Şahabeddin’in inceleme türünde verdiği eserler;
Ünlü şair ve yazar Cenap Şahabettin tarafından yazılan tüm eserleri, en uygun fiyatlarla Kitap Vadisi’nden satın alabilirsiniz.
Bir beyaz lerze, bir dumanlı uçuş,
Eşini gaib eyleyen bir kuş
Gibi kar
Geçen eyyam-ı nev-baharı arar.
…
Sesin işler gibi bir şuh kanat gamlanma
Seni dinlerken olur kalbim uçan kuşlara eş,
Gün batarken sanırım gölgeni bir başka güneş;
Sarışınlık getirir gözlerin akşamlarıma…
…
Hakiki büyük adamlar
Güzel ağaçlara benzer
Dallarında yuvalar kurulur
Gölgesinde yorgunlar dinlenir
Çiçeklerine sürünenler
…
Bir gonce raz-ı aşkı sarar penbe bir güle
Bir gül bugün nişanlanacak andelib ile
Güller açınca kendini her kalb-i derbeder
Güller açınca arş-ı hayalatı devreder
…
Bir şüphe-i hissiyye ile dalgalanır dil;
Bir heykel-i gül-rü dikilir kalb üzerinde;
İnsan bütün ahzan ü meserrata muadil
Bir tatlı dönüş hisseder avare serinde
…
Rüzgar değmez oldu artık yüzüme
Gün ışığı kapıma boş yere gelir;
Kötü bir düş gibi doolar gözüme
Bu toprak bana dağ, size tepedir!
Toprak yukarda, gül, aşağıda yılan!
Elimde kelepçe, gözümde burgu!
…
Elem-i mateminden ayrılamam
Matemin en aziz hissimdir!
Seni yok unutmam artık ben
Sevdiğim şimdi hicr ü ye’simdir.
…
Bir civan bir siyah meşcerenin
En karanlık yerinde yatmıştı;
Başını bir garib şeb-perenin
Zıll-ı şeb-rengine uzatmıştı.
…
Okuyup tabsıra-i ömrü esefsiz kapadım,
Ebediyyen uyusun toprağın altında adım.
Yatağım gerçi yosun örtülü bir taşlıktır
Yorulan cephem için taşlar ipek yastıktır.
Sargıdır kalbime sevdiklerimin hatırası
…
Ey gizli kebuterlerin aheste sürüdu
Ey mirvaha-i lane-i mürgan
Ey bad-ı hıraman
Afaka inince gecenin sütre-i düdu
Başlarsın ufuktan seyelana
Balin-i cihana!
…
Körebe oyunu iki perdelik bir oyundur ve küçük bir komedi olarak nitelendirilir. Kitap olarak yayımlanan tiyatro eseri konu olarak Şair Evlenmesi’ne benzetilmektedir.
Bu tiyatro oyunu kitap olarak basılmamıştırtır. Tragedya olarak düşünülmüş ancak başarılı olamamıştır. Bir erin 31 Mart olaylarında subayları öldürmesi nedeniyle idam edilişini ve bu durumdan erin babasının ne kadar utandığı anlatılmaktadır.
Cenap Şahabettin bu tiyatro oyununu Hüseyin Suat ile beraber yazmıştır. Daha sonra Hüseyin Suat tarafından genişletilip Züppeler ismi ile yayımlanmıştır.
Kütüphanenizde olmasını istediğiniz tüm kitapları, uygun fiyatlarla Kitap Vadisi’nden satın alabilirsiniz. Cenap Şahabettin tarafından kaleme alınmış tüm eserler için en doğru adres Kitap Vadisi!