Divan edebiyatının altı yüzyıllık saltanatından sonra edebiyatımızın son yüzyılı içerisinde birbirinden çok farklı anlayışların sahibi olan edebi topluluklar kurulmuştur. Son elli yıla damgasını vurması bakımından İkinci Yeni’nin bu topluluklar içerisindeki önemini inkâr edemeyiz.
Bu kitabımızda amacımız İlhan Berk’in gizlemeye çalıştığı birçok yönünü ortaya çıkararak İkinci Yeni içerisindeki konumunu tespit etmek ve ilgili hareketin ortak kabuller dünyası üzerine eğilmektir. Gerek kendisiyle yaptığımız görüşmeler, gerekse incelemelerimiz neticesinde ilgili edebi hareketin arka plan kültürü ve İlhan Berk’in şiir dünyasına yönelik önemli bilgiler elde ettik.
İkinci Yeni hareketin öncülerinden İlhan Berk’i incelememiz, cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin kuruluş aşamasındaki gelişme çizgisini takip etmemiz bakımından da önemliydi. Bu nedenle muhtelif sahalarda sürdürdüğümüz bu çalışma, 1940-2000 yılları arasındaki şiir serüvenimizin gelişmesine ait önemli ipuçlarını barındırmaktadır.
Türk şiir dilinde bir büyük açılımı içerisinde barındıran İkinci Yeni hareketinin temsilcilerinden İlhan Berk üzerine yaptığımız bu araştırmanın, şiir dilimizle ilgili kafamızdaki bazı sorunlara açıklık kazandıracağını umut ediyoruz.