“Parti’ye sadakat dışında sadakat olmayacak. Büyük Birader aşkı dışında aşk olmayacak. Düşmanın cesedinin başında atılan dışında kahkaha olmayacak. Sanat, edebiyat, bilim olmayacak. Kadiri mutlak hale geldiğimizde bilime ihtiyaç kalmayacak. Güzellikle çirkinlik arasında fark kalmayacak. Merak duymak, yaşamaktan keyif almak olmayacak. Rakip tüm zevkler ortadan kaldırılacak. Ama giderek artan ve gitgide sinsi hale gelen iktidar sarhoşluğu her zaman var olacak Winston, sakın unutma, her zaman. Her an, her zaman bir zafer coşkusu, yere serilmiş bir düşmanı ezip geçme duygusu olacak ama. Sana geleceğin resmini çizmemi istiyorsan, bir postalın bir
insan yüzüne bastığını hayal et —ama ebediyen.”
Okyanusya’da savaş çığlıklarının, hafızasız bir tarihin, Telebakarların, Düşünce Polisi’nin ve her şeyi bilen ve gören Büyük Bira der’in olmadığı tek yer aşktı belki de. Her şeyin sahibi olan Parti’ye karşı direniş, Cinsellikle Mücadele Gençlik Kolları’ndan Julia’nın, Hakikat Bakanlığı personeli Winston Smith’in eline tutuşturduğu kâğıtta yazan, sihirli “Seni seviyorum” cümlesinde ve uygun adım bir dünyanın, parti üniformalarının yok edemediği haz duygusundaydı. Winston katılaşmış bedenini aşkın, düşüncelerini isyanın kollarına bırakırken, nasıl olduğunu anladığı ama neden olduğunu anla- madığı dünyanın ölüleri olduklarını biliyordu.
George Orwell’den çağları aşan bir başyapıt 1984.
Yazar Hakkında:
George Orwell, 25 Haziran 1903’te Doğu Hindistan’da bir İngiliz sömu¨rge memurunun oğlu olarak Eric Arthur Blair adıyla du¨nyaya geldi. İngiltere’de eğitim gördu¨ ve Eton’dan ayrıldıktan sonra, o zamanlar bir İngiliz kolonisi olan Burma’daki Hindistan İmparatorluk Polisi’ne katıldı. 1927’de buradan istifa etti ve yazar olmaya karar verdi. Yazarlıkta başarı gösteremeyince 1928’de Paris’e taşındı. Paris’teki deneyimlerini 1933’te yayınlanan ilk kitabı Down and Out in Paris and London’da anlattı. Bu kitabın yayınlanmasından kısa bir su¨re önce George Orwell adını aldı. 1934’te ilk romanı Burma Gu¨nleri yayınlandı. 1920’lerin sonunda bir anarşistti, 1930’larda ise kendisini bir sosyalist olarak tanımlamaya başlamıştı. 1937’de kuzey İngiltere’deki işsiz madenciler arasındaki yoksulluğu anlattığı The Road to Wigan Pier yayınlandı. 1936’nın sonlarında Orwell, Cumhuriyetçiler’in saflarında Franco hu¨ku¨metine karşı savaşmak için İspanya’ya gitti. İspanya deneyimi Stalin karşıtı tutumunda belirleyici oldu. 1941 ile 1943 arasında BBC için çalıştı. 1943’te haftalık sol göru¨şlu¨ dergi Tribune’un edebiyat editörlu¨ğu¨nu¨ yaptı. O dönemde u¨retkenliğinin doruğundaydı, makaleler, incelemeler ve kitaplar yazıyordu. 1945’te Orwell’in Hayvan Çiftliği yayınlandı. Bu kitap ona u¨n kazandırdı ve hayatında ilk kez ekonomik olarak rahat bir dönem geçirmesini sağladı. 1984 dört yıl sonra yayınlandı. Orwell yirminci yu¨zyılın en u¨nlu¨ iki romanını yazdıktan ve yirmi birinci yu¨zyıla, gelecek için sarsıcı iki kayıt bıraktıktan sonra, 21 Ocak 1950’de tu¨berku¨lozdan öldu¨.