“Hastalık, ölu¨m, maske, karantina, el yıkama, dezenfektan, mesafe, eve kapatılma, suçlama, sonra yeniden suçlama, sonra her konuda hep suçlama ile geçen ve kimi zaman nefessiz bırakan koskoca bir yıl...”
Koronaviru¨s (Covid-19) pandemisinin tedirginlikle geçen ilk bir yılını çok yönlu¨ analiz eden bu kitap, kalıcı değerde bir muhasebe niteliği taşıyor. Du¨nyayı ağına alan bu viru¨s nedir ve “nereden çıktı”?Salgının Tu¨rkiye’deki gelişme seyri nasıldı, hangi kırılma anları yaşandı? Salgın koşullarında sağlık sistemi ve sosyal gu¨venlik kurumları ne yaptılar, ne yapamadılar? Bakanlık ve Bilim Kurulu, nasıl bir işlev gördu¨? Hekim meslek örgu¨tleri salgın karşısında nasıl tutumlar aldılar; sağlık çalışanları nasıl etkilendiler? Maske, hijyen, mesafe gibi bireysel önlemlerin, pandemiden çıkış stratejisi olarak aşının hu¨kmu¨ nedir? Salgını baskılama uğraşı, nasıl, toplumu ve siyasal alanı baskılamaya bahane oldu?
Bu ve daha bir çok soruyu etraflı bir şekilde ele alan Pandeminin Du¨şu¨rdu¨ğu¨ Maskeler, ısrarla, “pandeminin yu¨zu¨mu¨ze vurduğu eşitsizliklere” dikkat çekiyor.
Osman Elbek ve Kayıhan Pala’nın, Tu¨rk Tabipleri Birliği’nin bilimsel birikim ve alan deneyimini yansıtarak hazırladıkları derlemede bu iki hekim-yazarın yanı sıra, Özlem Kurt Azap, Eriş Bilaloğlu, Ergu¨n Demir ve Gu¨ray Kılıç, Yu¨cel Demirer, Ümit Kartoğlu, Feride Aksu Tanık ve Cavit Işık Yavuz’un katkıları yer alıyor.